Time : 5:54:07 PM
Date : Monday, June 20, 2005
Sender Name: Fedichem

De chemische industrie in België: kwartaalresultaten -Conjunctuurindicatoren neerwaarts gericht

Brussel, 20 juni 2005 - Fedichem publiceert de resultaten en vooruitzichten van de chemische sector in zijn trimestriële conjunctuurnota. Fedichem verwacht dat de productiegroei in volume van de chemische sector de 3,5% niet zou overschrijden in 2005. De omzet zou met ongeveer 8% stijgen door het prijseffect en een betere prestatie in de farmaceutische industrie na een matig jaar 2004. In 2006 zou de activiteit in de chemische industrie meer dynamisch zijn zonder echter het niveau van 2004 te halen. Deze voorspellingen blijven afhankelijk van verschillende risicofactoren zoals de evolutie van de olieprijs, van de euro en een aanslepende economische malaise bij onze omringende landen.

Na een bijzonder sterke prestatie in 2004 (+4%), zou de wereldeconomie tegen een matiger maar toch nog sterk ritme blijven groeien in de komende twee jaar, met echter uiteenlopende perspectieven voor de verschillende wereldregio's. China en de Verenigde Staten blijven de drijvende krachten achter de wereldgroei in tegenstelling tot de eurozone en Japan.

Na een aanhoudende economische groei in 2004 (+2,7%) in een gunstige internationale context zijn de vooruitzichten voor de Belgische economie fors verslechterd sinds begin 2005.

Ook de Europese chemische industrie tekende een heropleving van de activiteit op in 2004. Het risico is echter groot dat deze trend zich niet voortzet in 2005 in een minder gunstige industriële en commerciële omgeving. Volgens de meest recente voorspellingen van Cefic zou de productiegroei in volume van de Europese chemische industrie in haar geheel (inclusief de farmaceutische industrie) onder de drempel van 2% blijven.

In die context zijn de vooruitzichten voor de chemische industrie in België niet gunstig.

Volgens de bruto synthetische indicator van de Nationale Bank van België zijn de ondernemers van de chemische industrie eerder pessimistisch voor de komende maanden. De bruto synthetische conjunctuurcurve voor de chemische industrie daalde sterk in mei 2005 en bevestigt nogmaals de dalende trend die zich sinds zes maanden voortdoet. Deze sterke daling is niet alleen te wijten aan een minder sterke vraag maar ook aan de slechte beoordeling van ondernemers inzake nieuwe bestellingen en vraagvooruitzichten voor chemische producten. De afgevlakte indicator van de kunststoffen- en rubberverwerkers is neerwaarts gericht sinds de zomer van 2004. Deze daling was echter de laatste maanden minder uitgesproken.

De bezettingsgraad van de productiecapaciteit (ratio tussen de productie en de capaciteit van de installaties) van de chemische industrie, uitgezonderd de kunststoffen- en rubberverwerking, is ook neerwaarts gericht.

De omzet van de chemische sector steeg met 8,3% in het eerste kwartaal van 2005 ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar (voorlopige cijfers, volgens de BTW-aangiftes).

De basischemie, de belangrijkste subsector in termen van omzet, tekende de sterkste groeicijfers op. Ondanks gunstige resultaten liep de bruto productie-index van de basischemie in het eerste kwartaal van 2005 met zowat 5% achteruit tegenover dezelfde periode van vorig jaar.

De voornaamste subsectoren van de parachemie, met name de farmaceutische industrie, de verven en vernissen en de zepen, detergenten en cosmetica noteerden een omzetgroei van gemiddeld 6%. De agrochemie kende daarentegen slechte resultaten (-8,9%).

De kunststoffenverwerkers zagen hun omzet stijgen met zowat 5% in het eerste kwartaal van 2005 tegenover dezelfde periode van vorig jaar. De productie in volume, die de reële activiteit weerspiegelt, stabiliseerde zich voor dezelfde periode van vorig jaar. Bovendien konden de sectoren stroomafwaarts zoals de kunststoffenverwerkers moeilijk de stijgende grondstoffenprijzen en energieprijzen doorrekenen aan de klant. De globale prijsindex van de kunststoffenproducten steeg met zowat 3% in het eerste kwartaal van 2005 ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

De globale prijsindex van de chemische nijverheid steeg aanzienlijk in het eerste trimester van 2005 ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar (+9,6%). Het is vooral in de basischemie en meer specifiek in de sterk olie-gebonden sectoren dat deze stijging het meest aanzienlijk was (+17,4%).

De uitvoer van chemische producten, volgens het communautair concept, steeg met 8,7% tijdens de eerste twee maanden van 2005 ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar (12,6 miljard euro). De invoer daarentegen steeg nog sterker (+23,4%) en bereikte 11,0 miljard euro. Zo kromp het positieve saldo van het handelsbalans van chemische producten tot 1,7 miljard euro voor de eerste 2 maanden van 2005.

Meer info als bijlage en/of op www.pressreleases.be .

Perscontacten :

Peter Claes
02 238 97 35
pclaes@fedichem.be

Daniel Verbist
02 238 99 91
dverbiest@fedichem.be

URL: http://www.fedichem.be/fr/publications/economy http://www.fedichem.be/nl/publications/economy