Gemeente Sint-Michielsgelstel


20-06-05
Duurzame Driehoek van start: elf stappen verder op de weg naar duurzaamheid!
In de driehoek s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven starten binnenkort 11 nieuwe duurzaamheidsprojecten. Drijvende kracht achter deze projecten is de Duurzame Driehoek. De projecten zijn zeer uiteenlopend van aard en sluiten aan bij de gekozen themas van 2005: bevordering van biodiversiteit en aanpak van de CO2-problematiek in relatie tot het klimaatbeleid.

Het afgelopen jaar zijn in het werkgebied van de Duurzame Driehoek vijf duurzaamheidsprojecten uitgevoerd. Zo is Banisveld, het geografische middelpunt van het gebied ingericht voor natuurrecreatie. Ook zijn leerlingen van het Voortgezet Onderwijs een weddenschap aangegaan met bedrijven in de regio met als inzet CO2-reductie. Op het door de Duurzame Driehoek georganiseerde symposium hebben de 120 deelnemers een selectie gemaakt uit nieuwe samenwerkingsprojecten. Elf van deze projecten worden opgepakt, waarmee fase 2 van de Duurzame Driehoek van start gaat. Naast de uitvoering van de projecten omvat fase 2 ook het stimuleren en het verhogen van de betrokkenheid van andere organisaties bij een duurzame ontwikkeling van de regio.

Bloemlezing uit nieuwe projectenlijst
Kleinschalige windenergie is één van de projecten. De gemeenten Boxtel, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg gaan hiermee aan de slag. Het is de bedoeling dat binnen deze gemeenten zeven verschillende typen turbines, in verschillende opstellingsvarianten en bij verschillende gebouweigenaren komen te staan. De Duurzame Driehoek als proeftuin voor kleine windturbines!
Ook de flora en fauna krijgen in verschillende projecten aandacht. Zo zullen de samenwerkende gemeenten, onder leiding van de gemeente Schijndel, werken aan het vergroten van de nestelgelegenheden voor vogels. Daarbij zal met name aandacht worden besteed aan structurele (in de bouw geïntegreerde) nestgelegenheden. In het kader van een ander project zal ook worden gezorgd voor een betere inrichting van kerkzolders en winterverblijven voor vleermuizen. De flora komt terug in het project Planten van autochtone herkomst in de Duurzame Driehoek. Gemeenten gaan namelijk aan de slag met het aanplanten van streekeigen plantmateriaal in hun groenvoorzieningen.

Bekendheid bij publiek
Niet alleen de realisatie van een duurzaam en aantrekkelijk gebied is belangrijk voor de Duurzame Driehoek. Ook het besef hiervan bij bewoners en bezoekers van de streek verdient aandacht. Daarom wordt er in juni 2006 een biodiversiteitsdag georganiseerd. Trekker hiervoor is de gemeente Oirschot. Op deze dag kunnen mensen in de stedendriehoek onder andere kennis maken met Het Groene Woud, Nationaal Landschap in wording. Ook zal er een gebruiksvriendelijke en interactieve kaart van het gebied worden ontwikkeld: de Groene Kaart. Dit systeem wijst mensen op al het moois, bijzonders en duurzaams dat het gebied te bieden heeft. De bedoeling is dat de kaart op bepaalde plaatsen in het gebied on-line bereikbaar is voor recreanten en toeristen, en ook dat de kaart via internet vanuit huis bekeken kan worden.

Duurzame Driehoek
In de driehoek s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven werken op dit moment dertien partners samen aan duurzaamheid. Dit zijn de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Bernheze, Best, Boxtel, Eindhoven, Oisterwijk, Oirschot, Sint-Oedenrode, Schijndel, s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Son en Breugel, Tilburg en Vught. De intentieverklaring Duurzame Driehoek, ondertekend op 23 november 2003, vormt hiervoor de basis. De deelnemende partijen hebben de ambitie om de komende jaren daadwerkelijk een sprong te maken naar een duurzame ontwikkeling van het gebied. Om dat te realiseren worden jaarlijks een aantal concrete projecten ten uitvoer gebracht, passend binnen een vooraf vastgesteld thema. Voor de jaren 2004 en 2005 is dat de bevordering van biodiversiteit en de aanpak van de CO2-problematiek in relatie tot het klimaatbeleid.
Naast de uitvoering van de projecten hebben de partners zich ook tot doel gesteld om andere organisaties te stimuleren op het gebied van duurzaamheid. De inzet is om zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en burgers actief betrokken te krijgen.
Op 22 juni aanstaande organiseert de Duurzame Driehoek haar jaarlijkse bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zullen de richting en de acties voor de komende jaren worden besproken. Tevens zullen een aantal nieuwe partners tot het samenwerkingsverband toetreden.