Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen bij de opening van het project Klein Profijt op 20 juni 2005 in Rhoon om 9.30 uur.

(Alleen de uitgesproken tekst geldt)

Klein Profijt, een uniek en zeldzaam zoetwatergetijden jungle in Nederland. Zo mag ik het natuurgebied Klein Profijt wel typeren.
---
Dit gebied is één van de kroonjuwelen van het Zuid-Hollandse landschap. Een kroonjuweel waar we trots op mogen zijn, maar tegelijkertijd voorzichtig mee om moeten gaan. Want zoals Lucebert al zei: `alles van waarde is weerloos'. En dat is meteen mijn laatste dichtregel voor vandaag, want straks kunt u luisteren naar onze nieuwe Dichter des Vaderlands, de heer Driek Van Wissen, die samen zal optreden met een jong dichttalent. Daar ga ik niet mee concurreren.

Dames en heren,

Ik vind het ontzettend leuk om vandaag de `officiële' start van het project Klein Profijt te mogen verrichten. Al is het alleen maar om de stadse jungle en jachtigheid even te ontvluchten en in te ruilen voor de serene rust en schoonheid van dit natuurgebied.

U heeft net in de video al veel warme en interessante woorden gehoord over het project Klein Profijt. Vooral over hoe een klein project groot kan zijn! Klein in omvang, maar groots in wat we ermee bereiken.

Door de sanering en herinrichting van het slibdepot zetten we namelijk weer een stapje in de richting van een goede waterkwaliteit. Een goede waterkwaliteit die in het licht van de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water en de Vogel- en Habitatrichtlijn noodzakelijk is. Dit mooie project levert ook een bijdrage aan de bescherming en ontwikkeling van de Oude Maas als zoet getijden water. We noemen dit soort projecten dan ook `altijd goed maatregelen'. Hoe we de Kaderrichtlijn Water ook gaan invullen, hier krijgen we geen spijt meer van.

Het project is ook een groots voorbeeld van publiek-private samenwerking. Klein Profijt is een samenwerkingsverband tussen Deltanatuur, Stichting het Zuid-Hollands Landschap en mijn eigen Rijkswaterstaat Zuid-Holland. Deze partijen financieren een deel van het project. Aanvullende financiële bijdragen komen van: het Wereldnatuurfonds, het VSB-fonds, de Nationale Postcodeloterij en de provincie Zuid-Holland. Ik heb voor al deze partijen straks nog een cadeautje in petto als beloning voor hun inzet.

Maar de `grootsheid' van het project ligt toch vooral in de zes hectare nieuwe natuur die hier ontstaat. Straks mag de Oude Maas echt laten zien hoe dynamische getijden-natuur eruit ziet namelijk ondiep water met slikplaten en riet- en biezenvelden. Een ideale plek voor planten en dieren. Kortom, de flora en fauna zijn dé grootste winnaars van dit project. En bezoekers en wandelaars profiteren vanzelfsprekend mee. Trouwens, een andere winnaar is kooiker Arie Keijzer. Die zag zijn unieke eendenkooi bijna verdwijnen. Maar dankzij dit project kan dit cultureel erfgoed behouden blijven.

Dames en heren,

Over erfgoed gesproken. In het begin van de vorige eeuw vestigde zich in dit gebied een zalmvisser. Aan de overzijde van de rivier staat het zalmhuis Klein Profijt, een tastbaar overblijfsel uit deze tijd. Als het aan mij ligt zwemt de zalm hier binnenkort weer rond. Het terugbrengen van deze vissoort is een van de afgeleide doelstellingen van het waterbeleid. Maar zelfs zonder de zalm beschouw ik het project Klein Profijt als het neusje van de zalm onder de waterprojecten.

Dank u wel

[Ik wil nu graag de vertegenwoordigers van alle partijen die dit project mogelijk hebben gemaakt naar voren roepen om hun cadeautje in ontvangst te nemen]