Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 15 juni 2005 vl/ca

THEMACOMMISSIE TECHNOLOGIEBELEID ORGANISEERT SAMEN MET HET EPN HET

SYMPOSIUM DIGITALE GRENSBEWAKING

De Themacommissie Technologiebeleid organiseert in samenwerking met het EPN, op maandag 20 juni aanstaande om 14.00 uur een symposium over digitale grensbewaking in de Oude Zaal van het Tweede-Kamergebouw. Het EPN (Platform voor Informatiesamenleving) bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijke middenveld, de wetenschap en de overheid.

Er wordt onder leiding van dagvoorzitter Lousewies van der Laan (voorzitter themacommissie Technologiebeleid) met deskundigen gesproken over de gevolgen van digitale grensbewaking voor Nederland. Gastsprekers zijn projectleider Gayle Nix van het Amerikaanse US-Visit (Visitor and Immigrant Status Indicator Technology) en Eelco Toxopeus van het Europese Schengen II (SIS II).

Amerika gaat steeds verder in het bewaken van haar grenzen tegen ongewenste bezoekers door onder meer het opvragen en vergelijken van biometrische kenmerken (bijvoorbeeld van gelaat en vingers) van migranten. Van bezoekers worden bij het aanvragen van een visum of tijdens het instappen van bijvoorbeeld een vliegtuig biometrische gegevens geregistreerd. Biometrische data van bezoekers worden vergeleken met die van bekende terroristen die al in een database staan. Met de inzet van biometrische kenmerken op grensdocumenten kunnen bezoekers worden geweigerd nog voordat ze het desbetreffende land bezoeken. In Europa wordt een gelijksoortig systeem ingevoerd, zij het dat er nog volop discussie mogelijk is over onder meer privacy en de verhouding tussen lidstaten en de Europese Unie in dit verband.

De themacommissie technologiebeleid is samengesteld uit de volgende leden:

? L.W. van der Laan (voorzitter, D66);
? B.J. van der Vlies (SGP);
? A. Slob (ChristenUnie);
? J.W.M.M.J. Hessels (CDA);
? A.M.V. Gerkens (SP);
? M. Kraneveldt (LPF);
? M.H.P. van Dam (PvdA);
? F.Z. Szabó (VVD).

Griffier van de themacommissie is de heer W. de Valk.



Tweede Kamer der Staten Generaal