Ingezonden persbericht



* Persbericht Burg Wilhelmstein - 15 juni 2005 *

Concert Khaled maandag 20 juni a.s. om 20u in Burg Wilhelmstein (Würselen)

Cheb Khaled - de koning van de Raï - speelt aanstaande maandag op het openluchtpodium Burg Wilhelmstein in Würselen. Bij Heerlen even over de grens net boven Aken in Würselen. Kahled - keert op zijn recentste cd Ya Rayi terug naar de essentie van de Raï. De onbetwiste grootmeester brengt een warme aubade aan de Algerijnse folklore. Krachtig, vurig en zelfzeker keert hij zich steeds weer tegen haat en intolerantie. Vocaal is hij nog steeds oneindig rijk en veelzijdig. Gelardeerd met sprankelende ritmes staat hij garant voor kleurrijke passie die live van het podium druipt. Hij staat niet voor niets bekend sinds de jaren '80 als de onbetwiste koning van de Raï. Adel verplicht.

Raï staat voor mening. In de jaren '70 en '80 was het wat rock'n roll was in de Westerse wereld in de decennia voordien. Khaled nam het in zijn opinievormende songs op voor de bevrijding van de vrouw en riep onverbloemd op tot culturele en religieuze tolerantie. Een thema dat vandaag nog steeds actueel is. In de jaren '80 en '90 zijn er aanslagen geweest op Rai-zangers die voor hun mening uitkwamen. Ook Khaled vreesde voor zijn leven en vertrok in '86 vanuit Algerije naar Parijs; nadien brak hij in Europa en de rest van de wereld door. Hij bracht diverse albums uit, verwerkte diverse muziekstijlen en nodigt met regelmaat gerenommeerde producers als voormalige Bob Dylan producer Don Was uit om zijn Afrikaanse muziek ook een westers geluid te geven. Zijn laatste album Ya Rayi keert terug naar de oorsprong. Uiteraard zijn nog steeds de westerse invloeden te horen doch zijn muziek staat dichter bij de oorsprong.

Het concert van Khaled begint om 20 uur. Helaas is het - bij hoge uitzondering - uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan glas en blik mee te nemen. Kaarten zijn via www.burg-wilhelmstein.com te verkrijgen of aan de avondkassa. Burg Wilhelmstein ligt even over de grens 'boven' Aken. Na grensovergang Bocholz snelwegafslag Aken Zentrum / Würselen. In Würselen bij het 5e stoplicht linksaf richting Freilichtbühne Burg Wilhelmstein; na 2 kilometer ziet u de parkeerplaatsen.


* Einde Persbericht Burg Wilhelmstein - 15 juni 2005 *