Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Project: `Vrijwillig aan de slag in Barendrecht' Jongeren maken kennis met Vrijwilligerswerk

BARENDRECHT (vrijdag 17 juni 2005) ­ Het project `Vrijwillig aan de slag in Barendrecht' wordt maandag 20 juni 2005 afgesloten. Ongeveer 60 VMBO-leerlingen van het Walburg College Barend- recht ontvangen die dag uit handen van wethouder Ett Schoehuizen (Jeugd- en Jongerenwerk) een certificaat van deelname aan het vrijwilligersproject. De afgelopen maanden hebben de jongeren kunnen ervaren dat vrijwilligerswerk behalve nuttig ook leuk kan zijn. Via een stage en lessen in de klas zijn de jongeren namelijk actief aan de slag gegaan. Hun bevindingen presenteren zij op 20 juni tijdens de feestelijke afronding van het vrijwilligersproject in het Walburg College.

Als initiatiefnemers wilden de gemeente, de Vrijwilligersvacaturebank en de Stichting Allerhande Baren- drechtse jongeren enthousiast maken voor vrijwilligerswerk. De lessen werden gegeven door het jongeren- werk van de Stichting Allerhande aan de hand van een speciaal ontwikkeld lespakket. De kosten voor het project zijn betaald uit de rijkssubsidie voor de stimulering van het vrijwilligerswerk. Uiteindelijk is de bedoe- ling van het project dat jongeren in het vervolg ook zelf de weg naar vrijwilligerswerk weten te vinden. Na de lessen over vrijwilligerswerk zullen de leerlingen gedurende enige tijd (8 à 10 uur verdeeld over maximaal twee weken) vrijwilligerswerk gedaan bij diverse organisaties in Barendrecht. Organisaties die een stageplek hebben aangeboden zijn onder meer: de Kringloopwinkel, de Wereldwinkel, Logeerhuis Casa, een dieren- arts, het Rode Kruis, het Kreatief Werkhuis, de speeltuinvereniging, Borgstede en de Elf Ranken.

Conferentie
Het project `Vrijwillig aan de slag in Barendrecht' is in 2002 gestart. Vervolgens is er in 2003 een groot on- derzoek gehouden onder Barendrechtse organisaties die met vrijwilligers werken en ook is er in die periode een conferentie over Lokaal Vrijwilligersbeleid georganiseerd. Uit het onderzoek bleek dat tenminste 60 Ba- rendrechtse instanties in meer of mindere mate een beroep doen op vrijwilligers en in totaal zijn er in Ba- rendrecht volgens de meest recente cijfers ruim 1.600 vrijwilligers actief. Het aantal mannelijke en vrouwelij- ke vrijwilligers in Barendrecht is ongeveer gelijk, maar de betrokken instanties vinden de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers aan de hoge kant. Daarnaast werd in het onderzoek geconstateerd dat er in Barendrecht nog wel een tekort is aan vrijwilligers en dan met name aan jongeren. Vandaar ook dat 60 jongeren van het Walburg College de mogelijkheid kregen om kennis te maken met alle facetten van het vrijwilligerswerk.

Zelf vrijwilliger worden?
Wie zelf vrijwilliger wil worden kan zich in Barendrecht wenden tot de Vrijwilligers Vacature Bank (telefoon- nummer 0180 ­ 626 437) of de Unie van Vrijwilligers (telefoonnummer 0180 ­ 690 634). Bij die organisaties kan men uiteraard ook terecht voor meer informatie!

Noot voor de pers,