Unicef



Persbericht

Unicef vijftig jaar in Nederland

In halve eeuw 750 miljoen voor kinderen wereldwijd

Den Haag, 20 juni 2005 - Nederlandse particulieren, bedrijven en instellingen hebben tussen 1955 en 2005 meer dan driekwart miljard euro bijeengebracht ten behoeve van het wereldwijde werk van Unicef. Dat maakt Unicef Nederland vandaag bekend. De Nederlandse vertegenwoordiging van de VN-kinderrechtenorganisatie staat deze week stil bij haar vijftigjarig bestaan. In 50 jaar tijd gaf het Nederlandse publiek 756 miljoen euro aan Unicef. Over die gehele periode is van elke gedoneerde euro gemiddeld 86 cent rechtstreeks ten goede gekomen aan kinderen. De Nederlandse bijdrage heeft wezenlijk bijgedragen aan de grote vooruitgang die er afgelopen halve eeuw is geboekt, aldus Unicef.

Zo is sinds 1960 mede dankzij Unicef de kindersterfte wereldwijd met 60% afgenomen. Er gaan tegenwoordig meer kinderen naar school dan ooit tevoren. Een dodelijke ziekte als pokken is uitgeroeid en polio-besmetting is inmiddels teruggedrongen tot een klein aantal landen. Per jaar worden meer dan 100 miljoen kinderen ingeënt tegen tal van ziekten.

Voor het behalen van de Millenniumdoelstellingen moet er echter ook nog veel gebeuren, zo benadrukt Unicef. Deze doelen, die de verzamelde wereldleiders rond de millenniumwisseling overeen kwamen, moeten in 2015 de economische en humanitaire situatie van honderden miljoenen volwassen en kinderen in ontwikkelingslanden aanzienlijk verbeteren. Zo sterven er nu per jaar nog altijd 10 miljoen kinderen aan eenvoudig te voorkomen ziekten. En zo'n 115 miljoen kinderen hebben ook vandaag nog geen toegang tot basisonderwijs.

Unicef Nederland staat vanavond stil bij hetgeen er bereikt is en nog bereikt moet worden, in een jubileum-theaterprogramma in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koningin Beatrix, Beschermvrouwe van Unicef Nederland, zal de voorstelling bijwonen, evenals vele andere prominenten uit binnen- en buitenland. De TV-registratie van de theateravond zal te zien zijn op zondag 26 juni in een speciale TROS TV Show van Ivo Niehe.



Unicef