Ingezonden persbericht


Published: 08:00 20.06.2005 GMT+2 /HUGIN /Source: Van Lanschot /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636

Van Lanschot Egeria Private Equity Notes belegt in middelgrote bedrijven

F. van Lanschot Bankiers NV introduceert Van Lanschot Egeria Private Equity Notes. Hiermee krijgen prospects en relaties van de bank toegang tot de interessante private equity-markt en daarmee de mogelijkheid te investeren in niet beursgenoteerde middelgrote bedrijven. De inschrijving op de 'Notes' start op maandag 20 juni 2005 en loopt tot en met vrijdag 1 juli. De minimale inschrijving bedraagt 100.000.

Private equity is een verzamelnaam voor beleggingsmogelijkheden in aandelen of in aandelengerelateerde instrumenten die zijn uitgegeven door niet beursgenoteerde bedrijven. Bedrijven gebruiken financiering vanuit private equity meestal voor toekomstgerichte projecten zoals de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën.

Private equity is tot nu toe vooral het terrein van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en was slechts beperkt toegankelijk voor zeer vermogende particulieren. Dit is het gevolg van de vaak hoge minimale inleg en de lange looptijd in combinatie met de afwezigheid van tussentijdse liquiditeit.

Niet beursgenoteerde bedrijven
Van Lanschot Egeria Private Equity Notes is een samenwerking tussen F. van Lanschot Bankiers en Egeria Capital Management BV. Egeria is gespecialiseerd in management buy-outs, zoals opvolging in een familiebedrijf of een uitstapmogelijkheid voor een grootaandeelhouder. Zij investeert in middelgrote ondernemingen in Nederland met een ondernemingswaarde tussen de 50 en 150 miljoen. Met de 'Notes' beleggen investeerders in het 'ondernemend vermogen' van niet beursgenoteerde middelgrote bedrijven. Hiermee kan een hoger potentieel rendement worden gerealiseerd dan op beursgenoteerde aandelen, maar de belegging heeft ook een hoger risicokarakter.

Investeerders in private equity committeren zich voor een bepaald bedrag dat in de eerste fase van het beleggingsproces wordt geïnvesteerd. Het kan meerdere jaren duren voordat het volledige bedrag is opgevraagd. In de tweede fase komt geld vrij uit de investeringen en dit wordt direct uitgekeerd aan de investeerders, meestal al ruim voor het einde van de geprognosticeerde looptijd.

Inschrijving vanaf 20 juni tot en met 1 juli
De inschrijving op Van Lanschot Egeria Private Equity Notes start op maandag 20 juni 2005 en loopt tot en met vrijdag 1 juli (12.00 uur). De minimale inschrijving bedraagt 100.000 en daarna veelvouden van 50.000. Het product en de investeringsvoorwaarden zullen tevens worden toegelicht tijdens 'op weg naar huis'-presentaties op 20, 23 en 27 juni.

De uitgifte is beperkt. In het geval van overtekening kan gedeeltelijke toewijzing worden toegepast. Deze vindt systematisch plaats om zoveel mogelijk belangstellenden deel te laten nemen. De looptijd bedraagt maximaal tien jaar.

Prospectus
Nadere details over de 'Notes' zijn opgenomen in het prospectus en de brochure die kosteloos verkrijgbaar zijn via de kantoren van F. van Lanschot Bankiers.

's-Hertogenbosch, 20 juni 2005

Het persbericht kan gedownload worden via onderstaande link:

Persbericht (pdf-versie)

F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.

Van Lanschot Egeria Private Equity Notes: J.P. van Wijngaarden, Productmanager Structured Products. Telefoon +31 (0)73 548 84 71; telefax +31 (0)73 548 8151.

Perscontacten Van Lanschot: J.A. Stein, Manager Corporate Communicatie. Telefoon +31 (0)73 548 33 50; telefax +31 (0)73 548 32 04.

Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: http://www.vanlanschot.org