FloraHolland


FloraHolland sluit Cymbidium-seizoen af

Cymbidiumbijeenkomst versterkt contacten tussen kwekers en kopers

FLORAHOLLAND (persbericht 20 juni 2005) - FloraHolland kijkt tevreden terug op het afgelopen Cymbidium-seizoen. Dit werd nog eens bestempeld tijdens de Cymbidium-bijeenkomst op 17 juni 2005, die georganiseerd is door de kwekers in samenwerking met FloraHolland. Tijdens deze bijeenkomst werden de banden versterkt tussen kwekers en kopers van dit product.

Het afgelopen seizoen kwam de gemiddelde prijs van de grootbloemige Cymbidium op FloraHolland uit op 3,16 in vergelijking met een middenprijs van 2,98 in het vorige seizoen. De aanvoer was in 2005 4.738.801 stelen en in 2004 kwam dit neer op 5.114.880 stelen. De kleinbloemige Cymbidium werd verkocht voor 1,32 bij een aanvoer van 3.875.239 stelen. In 2004 was dit 1,14 bij een aanvoer van 4.128.516 stelen. De prijzen bleven gedurende het hele seizoen hoog. Dit had ook te maken met de feestdagen die dit jaar gunstig vielen.

Activiteiten
Dit seizoen heeft FloraHolland veel activiteiten op poten gezet rondom de productgroep Cymbidum. Zo heeft FloraHolland voor circa tachtig soorten Cymbidium VBN-productcodes aangevraagd. Als elke cultivar een eigen code heeft, kan er beter en sneller over de kwaliteit en kenmerken van een cultivar worden geoordeeld. Daarnaast is dit jaar mede op initiatief van FloraHolland een landelijk gedragen promotiecampagne voor snijcymbidium opgestart. De campagne is gericht op de belangrijkste groeimarkten in het voormalig Oost-Europa. Tevens benadrukt de campagne de vele verwerkingsmogelijkheden van de snijcymbidium.

Het initiatief voor deze bijeenkomst vloeit voort uit een eerder bezoek van kopers aan drie nieuwe FloraHolland-aanvoerders van Cymbidium. Kopers, kwekers en medewerkers van FloraHolland ontmoetten elkaar bij kwekerij Koningshof in Bleiswijk. De afgelopen jaren zijn er zeven nieuwe kwekers gaan aanvoeren op FloraHolland. Mede daardoor is het marktaandeel van FloraHolland vestiging Naaldwijk de afgelopen jaren gestegen met 5 procent tot een totaal van zo rond de 44 procent.

Fotobijschrift: Kopers, kwekers en medewerkers van FloraHolland ontmoetten elkaar bij kwekerij Koningshof in Bleiswijk.


---