KPMG


Herstel fusie- en overnamemarkt zet door in 2005

De totale waarde van fusies en overnames van Nederlandse bedrijven is in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 33% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste halfjaar van 2004 vond in Nederland voor een bedrag van 15,6 miljard dollar aan transacties plaats. In de eerste zes maanden van 2005 steeg de waarde tot 20,9 miljard dollar.

Ondanks de groei lijkt de rol van private equity spelers in Nederland kortstondig tot stilstand te zijn gekomen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd voor een bedrag van 2 miljard dollar door financiële partijen geïnvesteerd in fusies en overnames. In dezelfde periode in 2004 was dit nog 3,3 miljard dollar. Wereldwijd steeg de waarde van de transacties waarbij een private equity speler betrokken was in de eerste zes maanden van dit jaar met 14% tot 86 miljard dollar. Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG Corporate Finance en Dealogic.

Volgens Jurgen van Breukelen voorzitter van KPMG Corporate Finance, is het pas op de plaats maken van private equity in Nederland een incidenteel effect. Er blijft de komende tijd veel vermogen beschikbaar bij private equity huizen om te investeren in acquisities. Het vertrouwen komt langzaam weer terug in het internationale economisch herstel en de stijging van de indexcijfers op de diverse internationale beurzen gedurende de laatste maanden zijn gunstig voor het overnameklimaat".

Wereldwijd steeg de totale waarde van fusies en overnames in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 14% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2004. Dit jaar vond voor een bedrag van 771 miljard dollar aan fusies en overnames plaats. In de eerste helft van 2004 was dit 675,4 miljard dollar. Het aantal transacties steeg in de eerste helft van dit jaar tot 12.432.
De grootste overname wereldwijd was het Amerikaanse onderonsje tussen Kmart en Sears Roebuck voor een bedrag van 12,4 miljard dollar, gevolgd door de overname van People Soft door Oracle voor en bedrag van 9,9 miljard dollar. De recent aangekondigde overname van de Duitse HypoVereinsbank (HVB)door het Italiaanse Unicredito voor 23,2 miljard dollar steekt daar ver bovenuit.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.