Gemeente Asten


15-06-2005
Oprichting Samenwerkingsverband Belangenorganisaties Asten Maandag 20 juni a.s.

Betreft: Oprichting Samenwerkingsverband
Belangenorganisaties Asten

Over de thema's Wonen, Welzijn en Zorg, wordt op dit moment in bijna iedere gemeente in Nederland volop gediscussieerd. Dat hier discussies over gevoerd worden heeft alles te maken met de nieuwe beleidsontwikkelingen.
Met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (invoering 2006) wil de overheid dat burgers zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor het regelen van de eigen zorg. "Het is niet meer leunen maar steunen": zegt de overheid. Dus als je het echt niet meer zelf kan (en je omgeving ook niet), springt de overheid in.

De overheid draagt de hele verantwoordelijkheid rondom wonen, welzijn en zorg over aan lokale gemeenten. Dit houdt in dat de gemeenten verantwoordelijk worden voor het organiseren van goede en efficiënte voorzieningen voor haar burgers. Wil de gemeente voorzieningen realiseren, wat inhoudt dat zij deze zorg kan inkopen bij onder andere Welzijnsinstellingen, Woningcorporaties, Instellingen voor Thuiszorg, dan is het belangrijk dat de gemeente weet wat er nodig is! Welke wensen en behoeften aanwezig zijn bij de mensen die door hun functiebeperkingen aangewezen zijn op goede zorg.

Hoe willen we dit aanpakken?
In elke gemeente in Nederland is een Cliëntenraad verplicht. In Asten heet deze ' de participatiecommissie'. In deze commissie zitten belangenorganisaties die de gemeente adviseert over zaken die te maken hebben met beleid over werk, inkomen en zorg. Nu willen we deze commissie in Asten gaan versterken met belangenorganisaties die actief zijn op het terrein van wonen, welzijn en zorg. We willen in overleg met u een koepelorganisatie opzetten waar WONEN, WELZIJN EN ZORG CENTRAAL STAAN!

We denken aan de organisaties: VOGG, AGV, Marokkaanse en Sinti gemeenschap, Vrouwenoverleg Asten, Werkgroep Mantelzorg Asten, KBO Heusden/ Asten-Ommel, Hartentroef, VAC, Dorpsraden, Wijkraden, Belangenvereniging uitkeringsgerechtigden, ANGO, SIAS.

Wij nodigen u van harte uit om met ons mee te denken over dit voorstel. De avond is gepland op: Maandag 20 juni van 20.00u tot 21.30u bij Jan van Hoek,
Markt 12 in Asten. Telefoon: 0493-692123

In verband met de organisatie van deze avond willen wij u vragen om bijgevoegde inschrijfkaart in te vullen en bij Stoa in de bus te doen.

Programma maandag 20 juni
20.00-21.30u

20.00u Opening avond
20.15u Presentatie voorstel koepelorganisatie Asten 20.45u Pauze
20.50u Vragen / discussie
21.15u Invullen enquêteformulier
21.30u Voortgang / afsluiting avond

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over deze uitnodiging, dan kunt u contact opnemen van (ma. t/m do. tijdens kantooruren) met Marjo Rutten, telefoon: 0493-681045.

Maandag 20 juni van 20.00u tot 21.30u bij Jan van Hoek, Markt 12 in Asten. Telefoon: 0493-692123