Ingezonden persbericht


Persbericht KENMERK BESTEMD VOOR VAKGROEP DATUM

sociaal-economische redactie CNV Schoonmaak 20 juni 2005 Cao-akkoord voor werknemers in
de textielverzorging
De 10.000 werknemers in de textielverzorging (wasserijen, stomerijen enz.) hebben een nieuwe cao. CNV Schoonmaak heeft hierover met de werkgevers een akkoord bereikt.
De cao heeft een looptijd van drie jaar, van 1 juli 2004 tot 1 juli 2007. De lonen gaan per 1 juli 2005 omhoog met 1,25 procent en per 1 juli 2006 met nog eens
1,25 procent.
CNV-onderhandelaar Willem Kruithof is tevreden: "We hebben in een goede sfeer afspraken kunnen maken over loon, ziekte en pensioen. Het akkoord komt goed tegemoet aan de wensen van de leden."
Flexpensioen
Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de overgang van vut naar flex- pensioen. Werknemers gaan een eigen spaarpot aanleggen, waarmee zij zelf kunnen bepalen op welk moment zij willen stoppen met werken (tussen 60 en 65 jaar). Hoewel de regeling nog verder moet worden uitgewerkt, is het de bedoeling dat werknemers op 62-jarige leeftijd kunnen stoppen met werken met een uitkering van 80 procent van hun loon.
Uitkering bij ziekte
Werknemers die ziek worden, krijgen de eerste zes maanden hun salaris volledig doorbetaald. Deze uitkering wordt gedurende het verloop van de ziekte lager. In het tweede half jaar is de uitkering 90 procent, in het derde half jaar 85 procent, in het vierde half jaar 80 procent. Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over een fiscaal voordelige regeling voor de vakbondscontributie en over een extra bijdrage van 6.000 euro voor ondersteuning van vakbondswerk in het buitenland.