Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Big Match Friesland succesvol: 179 van 225 gemelde vacatures vervuld

In april daling cijfers jeugdwerkloosheid

Leeuwarden / Den Haag, 20 juni 2005 - Op dinsdag 12 april 2005 organiseerden het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Fryslân (RPA-Fryslân), CWI District Noord-Nederland en de Taskforce Jeugdwerkloosheid een Frieslandbrede actiedag tegen jeugdwerkloosheid. Tijdens deze 'Big Match Friesland' zijn er door werkgevers 225 extra vacatures bij de Friese CWI's aangemeld. Inmiddels heeft CWI 179 van deze extra vacatures (80%) succesvol vervuld.

Banenmarkten
Op de CWI-vestigingen in Dokkum, Drachten, Franeker, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek werden op de regionale actiedag tegen jeugdwerkloosheid banenmarkten georganiseerd, met als doel zoveel mogelijk vacatures voor jongeren binnen te halen. Daarnaast vonden op verschillende plaatsen in Friesland extra activiteiten plaats, waarbij RPA-Fryslân, CWI District Noord-Nederland en de Taskforce Jeugdwerkloosheid diverse acties organiseerden om zo aandacht te vragen voor het jeugdwerkloosheidsprobleem. Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid bezocht Friesland deze dag om vooral werkgevers op te roepen aan jongeren te denken bij het vervullen van vacatures: "Jongeren zijn onze toekomst en we moeten ze fit houden voor de arbeidsmarkt."

Defensie
Werkgevers werden opgeroepen om speciaal voor Big Match Friesland vacatures voor de jongeren te melden. Daarop kwamen bij CWI 225 aanmeldingen binnen. Ook het MKB-Noord schreef de eigen achterban aan met de oproep om bij de vervulling van vacatures aan jongeren te denken. De uitzendbureaus in de regio hadden naar schatting 250 extra banen in de aanbieding. Hoeveel banen de uitzendbureaus inmiddels hebben vervuld, is onbekend. Bovendien zoekt het ministerie van Defensie landelijk 7.000 jongeren voor banen bij landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. Bij een verdeling naar aantal inwoners per provincie zijn 500 van die banen beschikbaar voor Friese jongeren. Wel hebben in de weken na de actiedag bijna honderd jongeren uit Friesland zich bij Defensie gemeld voor een voorlichtingsbijeenkomst in Havelte.

Daling in april
De meest recente cijfers van het CWI tonen dat het met de daling van jeugdwerkloosheid goed gaat in Friesland. In het noorden is de werkloosheid onder jongeren in de periode januari tot en met april 2005 gedaald van 8.191 naar 7.186. Dit betekent 1.005 werkzoekende jongeren minder; een daling van bijna 12,5%. In dezelfde periode ontwikkelde de jeugdwerkloosheid in Friesland zich van 2.940 naar 2.436 in respectievelijk januari en februari 2005; een daling van 504 jongeren. Met name de daling in april ten opzichte van maart is goed te zien: 2.741 in maart en 2.436 in april, 305 werkzoekenden minder. In drie maanden tijd komt dit neer op een daling van 17%.

Hoge opkomst jongeren
Van de jongeren die in Friesland als werkzoekend geregistreerd staan, is ruim eenderde op de banenmarkten geweest. Bijna 1.100 jongeren bekeken vacatures, spraken met consulenten van uitzendbureaus, jongerenadviseurs van CWI en vertegenwoordigers van andere werkgevers, zoals Defensie.

De organisatie van de actiedag was in handen van de werkgroep 'Jeugdwerkloosheid' van het RPA-Fryslân. In deze werkgroep zaten vertegenwoordigers van onder meer de gemeenten Achtkarspelen, Heerenveen, Leeuwarden en Smallingerland, de Taskforce Jeugdwerkloosheid, Stichting Partoer, Provincie Fryslân, MKB-Noord, CWI District Noord-Nederland, UWV en FNV Regiowerk Noord. Voor een volledig verslag van de actiedag kunt u ook een kijkje nemen in bijgevoegde nieuwsbrief.



Ingezonden persbericht