Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Europees landbouwbeleid op de schop? Uitzenddatum: Ma. 20 juni 2005, 20.30u
Verslaggeving: Jeroen Illy

De Europese Unie verkeert in een crisis na het mislukken van de top van vorige week. Premier Blair wilde alleen praten over verhoging van de Britse bijdrage, mits de Fransen minder zouden profiteren van de steun aan landbouw. Hoe moet het nu verder met het landbouwbeleid? Een gesprek met J.D. van der Ploeg, hoogleraar rurale sociologie.

Geen akkoord
De Europese regeringsleiders praatten vorige week onder meer over de nieuwe Europese begroting. Ze konden daar geen akkoord over bereiken. Engeland en Nederland werden als grootste dwarsliggers gezien. Nederland wilde de bijdrage aan de EU fors verminderen en Engeland wilde juist voorkomen dat de âcontributieâ omhoog moest.

Rebate
De Britten krijgen sinds 1984 een fikse korting op de bijdrage, de zogenoemde ârebateâ. Blair wilde alleen praten over een hogere bijdrage als hij in ruil daarvoor de toezegging zou krijgen dat de komende jaren de hele EU-begroting zou worden aangepakt, inclusief het landbouwbeleid. Het landbouwbeleid slokt momenteel zoân veertig procent van de begroting op. Een kwart van de landbouwsubsidies komt bij de Franse boeren terecht.

Niet morrelen
De Franse president Chirac wilde dan ook niet morrelen aan het beleid. Hij wees op het landbouwakkoord uit 2002, waarin de uitgaven tot 2013 zijn vastgelegd.

Op een lijn
Wat moet er gebeuren om de landen, met totaal verschillende visies, weer op één lijn te krijgen? En hoe zou een eventuele herstructurering van de landbouw eruit moeten zien?