GroenLinks

Armoedige Europese top over Europese begroting


De Europese regeringsleiders slaagden er op de EU-top niet in tot een overeenstemming te komen over de Europese meerjarenbegroting. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is teleurgesteld in de armoedige discussie die zich focust op de hoogte van het bedrag in plaats van de inhoud van de toekomst van Europa.

Afgelopen vrijdag gingen de EU-leiders in Luxemburg ruziënd uiteen. Een compromis over de Financiële Perspectieven, de meerjarenbegroting voor 2007-2013, bleek onhaalbaar. Zowel Blair, Chirac als Balkenende treft blaam voor hun onbuigzaamheid. De nieuwe lidstaten deden nog een laatste poging om uit de impasse te geraken door aan te bieden een deel van de hun toebedeelde steunfondsen in te leveren. Navrant, aangezien sommige van die landen tot drie keer zo arm zijn als Nederland. Buitenweg had gehoopt op doortasterder leiderschap, maar heeft "liever geen compromis, dan een slecht compromis waar we tot 2013 aan vast zitten".

Armoedige discussie
Buitenweg: "Het was een armoedige discussie die zich alleen focusde op de hoogte van het bedrag, zonder aandacht voor de doelstellingen die je wilt bereiken." Een verlaging van het EU-budget, dat onder andere de Nederlandse regering nastreeft, is onrealistisch en onverdedigbaar aangezien Europa is uitgebreid van 15 naar 25 landen, vindt Buitenweg. "Dan kun je niet volhouden dat je ambities hebt. Dan moet je ook toegeven dat je beloftes hebt gemaakt die je niet waar kunt maken en moet je snijden met projecten die mensen juist raakt en ook nodig vinden, zoals innovatie-fondsen en het stimuleren van een studie in het buitenland."

Grondwet-impasse
Ook een uitweg uit de Grondwet-impasse werd niet gevonden. De regeringsleiders kondigden een 'denkpauze' af. Buitenweg vindt zo'n pauze nuttig, mits deze niet wordt gevuld met stilte maar met debat. "De denkpauze niet mag leiden tot een pas op de plaats. Uit onderzoek blijkt dat het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet een duidelijke nee tegen het huidige Europa is. Behoudt van de status quo, oftewel behoudt van het Verdrag van Nice, is dan ook uit den boze. De denkpauze moet gebruikt worden voor een debat over waar we in Europa naar toe willen, waarbij we naar een een uitvoerbaar einddoel toewerken."

Europese belastingen
Het debat over de begrotingsprioriteiten moet - als het aan GroenLinks ligt - niet alleen over de uitgaven gaan, maar ook over de contributieheffing. Buitenweg: "Als alle taboes van tafel moeten, dus zowel de Britse korting als het landbouwbeleid, dan moet ook het taboe op Europese belastingen van tafel." Ook pleit GroenLinks al jaren voor Europese heffingen op milieuverbruik (bijvoorbeeld op diesel en kerosine) of op bedrijfswinsten.

Maandag 27 juni organiseren de Europese Groenen in het Europees Parlement een conferentie over de toekomst van de Europese Unie. Een breed scala aan vertegenwoordigers uit de vakbonden en maatschappelijke organisaties zijn daarvoor uitgenodigd.


«