Socialistische Partij

Deze terrorismewet lost problemen niet op

20-06-2005 * Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP, is sceptisch over de terrorismewet die minister van Justitie Donner vandaag aan de Kamer heeft gestuurd. De wet geeft ruime bevoegdheden aan justitie en politie om niet-verdachten te vervolgen en verdachten langdurig op te sluiten. De Wit: "Terrorisme moet vooral slim bestreden worden, niet alleen met grof geschut."

Jan de Wit De nieuwe maatregelen maken het mogelijk om politieonderzoek naar mensen in te stellen, zonder dat het vermoeden bestaat dat ze iets strafbaars hebben gedaan. Het aftappen van telefoons, het vorderen van gegevens, het observeren en infiltreren kan door de politie gedaan worden als er een aanwijzing is van terroristische misdrijven. Wat `aanwijzingen' zijn is niet duidelijk gemaakt. Het hoeven geen feiten of omstandigheden te behelzen. De Wit denkt dat dit tot fouten zal leiden. "En dan pak je geen terroristen, maar bezorg je onschuldige burgers overlast of erger, en creëer je een sfeer van angst en wantrouwen."

Zorgwekkend vindt De Wit de mogelijkheid, om diegenen tegen wie een redelijk vermoeden van schuld bestaat, tot meer dan twee jaar op te sluiten zonder vorm van proces. Hiermee maak je volgens hem verdachten zeer kwetsbaar, terwijl de vraag blijft of je daarmee de problemen van terrorisme oplost.

De SP vindt dat inlichtingenwerk noodzakelijk is voor het identificeren van geradicaliseerde mensen die bereid zijn aanslagen te plegen. De Wit is er voorstander van dat de AIVD zijn werkzaamheden op dit gebied uitbreidt en voor dit doel meer goed opgeleid personeel aanneemt. Verder heeft hij namens de SP voorgesteld om door middel van onderzoek groepen aan te wijzen die een hoog risico hebben om te radicaliseren. Deze groepen moeten veel aandacht krijgen, zodat de spiraal van afwenden en radicaliseren wordt doorbroken.

De Wit: "De politie en inlichtingendiensten hebben al lang voldoende bevoegdheden, het gaat om prioriteiten stellen in hun werk. Verder is het belangrijk radicaliserende mensen terug te halen naar deze maatschappij. We mogen ze niet laten afdwalen in een spiraal van extremisme en geweld. Ik denk dat deze terrorismewet onvoldoende bijdraagt aan het oplossen van de huidige problemen."