Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uit ACOM-enquête blijkt:

Uitgezonden nog actief dienende militairen willen ook veteranenstatus

De ACOM, de CNV-bond van militairen, heeft grote moeite met diverse onderdelen van het veteranenbeleid dat de staatssecretaris van Defensie onlangs in een nota heeft vastgelegd.

De nota die staatssecretaris Van der Knaap intussen aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd, is op belangrijke punten "voor ons onacceptabel", zegt ACOM-voorzitter Jan Kleian.

Een van de punten in de Veteranennota die voor de ACOM niet aanvaardbaar zijn, is het onthouden van de veteranenstatus aan uitgezonden maar nog 'actief dienende' militairen en aan personen die als Nederlands militair aan militaire operaties hebben deelgenomen maar, door aan hen niet toe te rekenen omstandigheden, de Nederlandse nationaliteit hebben verloren.

"Wij vinden", aldus Kleian, "dat deze categorieën (ex)militairen wel degelijk recht hebben op de status van veteraan."

Volgens Defensie zou een dergelijke statustoekenning aan uitgezonden maar nog actief dienende militairen, "geen meerwaarde" hebben. Maar uit een onderzoek onder ACOM-leden die vallen in deze categorie blijkt dat, in tegenstelling tot de opvatting van Defensie, een overweldigende meerderheid van de geënquêteerden, 99% maar liefst, bijzonder veel prijs stelt op toekenning van de veteranenstatus.

Kleian: "Een uitkomst die wij hebben voorzien en die andermaal zonneklaar aangeeft dat de Defensieleiding werkelijk geen idee heeft wat er onder haar personeel leeft. Dit resultaat is voor de ACOM een extra stimulans om morgen in het overleg een pittige discussie aan te gaan met de staatssecretaris over zijn voorgenomen veteranenbeleid."

Voor nadere informatie:

Jan Kleian, algemeen voorzitter ACOM

06 53 55 17 03

Harold Biervliet, voorlichter ACOM

06 51218260


---- --