Gemeente Amsterdam

Dag van de Dialoog
Opgroeien in Amsterdam
12 april 2005 - Djoe Lan Tan
De volgende Dag van de Dialoog wordt op 21 juni gehouden. De zomervariant met als thema: `Opgroeien in Amsterdam'. Doel van de Dag van de Dialoog is om Amsterdammers met elkaar in contact te brengen en door verdiepende gesprekken de binding in Amsterdam te versterken.

Onder leiding van een gespreksleider beantwoorden de deelnemers aan de dialoogtafels vijf vragen over `opgroeien in Amsterdam. De gespreksleider zorgt ervoor dat er voldoende tijd is voor elke vraag en dat iedereen aan bod komt. Vragen die zoal gesteld worden zijn: Vertel waar je bent opgegroeid/ waar je opgroeit. Wat was/is er fijn aan om op die plek op te groeien? Wat wens je voor kinderen in Amsterdam?

Dag van de Dialoog in de Balie (21122004)

Leefbaarheid in Amsterdam te vergroten

De dialoog is een simpele en doeltreffende methode waarbij mensen in een kleine kring ervaringen met elkaar uitwisselen. Bij de dialoog gaat het er om te luisteren en zo meer begrip te krijgen voor elkaar. De gesprekken leveren ideeën op om de leefbaarheid in Amsterdam te vergroten en in gesprek te blijven.

Aanmelden

Elke Amsterdammer die mee wil doen, kan zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de site: http://www.amsterdamdialoog.nl/

Eind december 2004 is de eerste Dag van de Dialoog gehouden. Aan de gesprekken tijdens die Dag hebben honderden Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden mee gedaan. OEMNIAdames
Wethouder Diversiteit, Ahmed Aboutaleb, heeft in februari drie ideeën die uit de Dag van de Dialoog zijn voortgekomen met een geldprijs van 10.000 euro per project beloond:


1. UvA studenten worden `toekomstmentoren' voor basisschoolleerlingen, bedacht door de dialoogtafel bij het A.S.C./A.V.S.V. (Amsterdams Studenten Corps). De gemeente waardeert dit initiatief omdat het bijdraagt aan een betere toekomst voor Amsterdamse kinderen. Door het organiseren van een intensief contact tussen studenten van de UvA en leerlingen van groep 8 van de basisschool kunnen leerlingen beter keuzes maken voor de toekomst.


2. `Moeders voor moeders', een uitwisseling tussen moeders van kinderen die naar de middelbare school gaan over cultuurverschillen, onderwijs en opvoeding, bedacht door de dialoogtafel bij OEMNIA. Een positief project omdat moeders een belangrijke rol kunnen spelen in het integratieproces van hun kinderen.


3. Een `samenlevingsboekje' dat Amsterdammers bij inschrijving bij de burgerlijke stand uitgereikt krijgen, bedacht door een van de dialoogtafels bij de Balie. Het boekje informeert nieuwe Amsterdammers (autochtoon of allochtoon) over gebruiken in de stad. Wat je bedoelt als je een `bakkie' gaat doen maar ook wanneer verschillende culturele feestdagen zijn. Een boekje dat binding bevordert.

Organisaties

De volgende organisaties organiseren op de Dag van de Dialoog op 21 juni één of meer dialoogtafels:

* Abn Amro

* Albert Heijn

* Amsterdam met hart en ziel (waaronder Milli Görüs, UMMAO en Raad van Kerken)

* Bewonerscomissie Florijn

* De Balie

* De Bussy Consult / Bureau Stad & Mens

* Esprit Scholengroep

* vE9

* Het Nieuwe Trivium

* ING Bank

* Instituut voor Publiek en Politiek

* Islamitische Vereniging Samen de Toekomst
* Joods Historisch Museum

* Kamer van Koophandel

* LBR

* Liberaal Joodse Gemeente

* Mex-it

* Nieuwe Maan Communicatie Adviesgroep

* Nieuw-Vredenburgh

* Politie Amsterdam-Amstelland

* Rabobank Amsterdam en Omstreken

* Randstad

* Studentenpastoraat EFA

* Verberk Consultancy

© Gemeente Amsterdam