Expertmeeting: Bulgarije op weg naar de EU

14.06.2005 / 12:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inst. voor publiek en politiek

Expertmeeting 21 juni a.s.
Bulgarije op weg naar de EU: de burger aan zet

Op dinsdagavond 21 juni a.s. organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een expertmeeting in Amsterdam over Bulgarije. Aanvang: 19.30 uur. In 2007 wordt Bulgarije hoogstwaarschijnlijk lid van de Europese Unie (EU). Eind 2004 werden de onderhandelingen met de Europese Unie formeel afgerond. Eind april van dit jaar ondertekende Bulgarije het toetredingsverdrag, dat in mei door het Bulgaarse parlement geratificeerd werd. Op 25 juni a.s. gaat de Bulgaarse burger naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

Het toekomstig EU-lidmaatschap en de komende parlementaire verkiezingen vormen het kader voor een discussie over de maatschappelijke ontwikkelingen in het land. Wat zijn de gevolgen van de (doorgevoerde) hervormingen op weg naar de EU voor het dagelijks leven van de Bulgaren? En hoe ervaren de Bulgaren de maatschappelijke veranderingen in de prille democratie?

Dr. Antoaneta Dimitrova, verbonden aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in Europese instituties en integratie, geeft een korte toelichting op de positie van Bulgarije ten aanzien van de EU en de relatie met andere (toekomstige) nieuwe EU-lidstaten in de regio. Martijn Elgersma, landenmedewerker Bulgarije bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, biedt inzicht in de stand van zaken in het toetredingsproces en het Nederlandse standpunt aangaande de toetreding van Bulgarije tot de EU. Bernadette van Dijck, manager bij het Radio Nederland Training Centre Europe (RNTC), vertelt over de ervaringen van RNTC in Bulgarije in het kader van een trainingsproject voor Bulgaarse radiojournalisten en programmamakers.in samenwerking met het Media Development Centre in Sofia.

Tijdens de bijeenkomst geeft Jochum de Graaf, projectleider StemWijzer bij het IPP, een korte presentatie van het project Glasovoditel (glasovoditel.online.bg), de Bulgaarse StemWijzer die in samenwerking met het IPP tot stand is gebracht.

De expertmeeting vindt plaats in het Tuinhuis van het IPP, Prinsengracht 915, Amsterdam. De toegang is gratis. Gezien het beperkt aantal plaatsen is vooraf aanmelden gewenst.

Noot voor de pers
Voor aanmeldingen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met het Instituut voor Publiek en Politiek: Judith Baltus, projectmedewerker, j.baltus@publiek-politiek.nl, T 06 12 681 347. Nico Bloot, voorlichting. T 020 521 7638 / 06 21464984.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (www.publiek-politiek.nl) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.