Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 juni 2005, no. 144

Koepelvisie "wonen voor senioren"

Tussen nu en 2030 zal het aantal senioren in Eindhoven toenemen met ruim 17.000 personen. Met name het aantal 75-plussers stijgt flink (20.500 in 2030 ten opzichte van 14.500 in 2005). Dit betekent dat Eindhoven, net als de rest van Nederland, voor een grote opgave staat op het gebied van seniorenhuisvesting. De koepelvisie "wonen voor senioren" geeft inzicht in de woonbehoefte van senioren en de knelpunten die opgelost moeten worden.

Diversiteit
Het is niet nodig om massaal 'seniorenwoningen' te bouwen. Het aanbod van woningen dat voor iedereen bruikbaar is, dus ook voor ouderen en mensen met een handicap moet worden vergroot: Design for all, ontwerpen die geschikt zijn voor bijna iedereen.

Aangezien de doelgroep senioren zeer divers is moet dit soort woningen in alle soorten en maten gebouwd worden en liefst ook in alle wijken omdat veel senioren graag in hun eigen woonomgeving willen blijven. Een menging van goedkoop en duur is hierbij uitgangspunt, om de totstandkoming én betaalbaarheid van woningen voor alle senioren te kunnen waarborgen. Op dit moment worden er al veel nultredenwoningen gebouwd, maar het vinden van ruimte voor kleinschalige woonprojecten in bestaande wijken vormt een aandachtspunt.

De gemeente Eindhoven kiest voor het creëren van zorgvriendelijke wijken, waar senioren zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen. Daarom worden de komende tijd op een aantal plekken in de stad pilots gestart op het gebied van woonservicezones. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de woning zelf, maar ook naar de woonomgeving (veiligheid, toegankelijkheid), welbevinden (activiteiten, ondersteunende diensten) en zorg.

Verzorgd wonen
Veel zorginstellingen moeten hun gebouw vernieuwen en vergroten. Verzorgings- en verpleeghuizen worden omgebouwd tot woonzorgcentra met zelfstandige woningen. Vaak moet de nieuwbouw om een aantal redenen drie of vier keer zo groot worden dan voorheen. Kleine kamers worden vervangen door grotere zelfstandige woningen, er worden soms verpleegafdelingen toegevoegd en vaak moeten er extra woningen gebouwd worden om het plan financieel haalbaar te maken. Op veel plekken in de stad is het niet wenselijk om een gebouw neer te zetten dat drie of vier keer zo hoog is.

In de Koepelvisie staat een stramien op basis waarvan de bouwinitiatieven van zorginstellingen worden beoordeeld. Waar problemen ontstaan wil de gemeente samen met zorginstellingen op zoek gaan naar oplossingen, bijvoorbeeld door het zoeken van alternatieve locaties voor de aanleunwoningen. De herontwikkeling van verzorgingshuizen tot woonzorgcentra biedt ook kansen, omdat de nieuwbouw zodanig kan worden ontworpen dat deze beter geïntegreerd wordt in de omringende woonomgeving. Dit is van belang omdat het in toenemende mate gaat om zelfstandige woningen voor senioren en om woonzorgcentra met een voorzieningenaanbod dat een groter bereik heeft dan alleen de eigen bewoners.

© 2005 Gemeente Eindhoven