Gemeente Geldrop-Mierlo



Publicatie 21 juni 2005

Beste werkstukken beloond met prijs
PROJECT 'ZWERF JE MEE?' SUCCESVOL AFGEROND

De afgelopen weken hebben de tweedejaars leerlingen van het Strabrecht College het zwerfafvalproject 'Zwerf je mee?' gevolgd. Misschien heeft u zelf wel gezien dat er groepjes leerlingen zwerfvuil hebben ingezameld. Als afsluiting van het project moest er een poster of opstel worden gemaakt, met de uitwerking van een idee om zwerfafval tegen te gaan. De prijsuitreiking vond plaats op maandag 13 juni in Sociaal Cultureel Centrum Hofdael.

De opstellen en posters zijn beoordeeld door een jury, bestaande uit wethouder Sommer en medewerkers van de gemeente. De beste poster werd gemaakt door Lotte van Opstal, Vera Esseboom, Stephanie van Empel, Roshina Bagerzadhe en Lars Eichhorn van klas T2A. Het winnende opstel was geschreven door Toine van Heulekom en Hugo van den Heuvel van klas H2A. Alle winnaars kregen een bioscoopbon uitgereikt door de wethouder. Alle leerlingen van beide klassen, die waren uitgenodigd bij de prijsuitreiking, kregen een keycord dat beschikbaar was gesteld door afvalinzamelaar CURE.

OPSTELLEN
In de opstellen werden verschillende originele ideeën beschreven. Er werd bijvoorbeeld voorgesteld om een auto te ontwikkelen met een motor die op benzine loopt, maar ook op glas, plastic of papier. De leerlingen wilden hier wel een mengsel van benzine en napalm (een zeer brandbare stof) aan toevoegen, wat minder verstandig was! Daarnaast werd het idee geopperd om een Dag van het Opruimen te organiseren, waarop iedereen zelf zwerfafval gaat inzamelen. In Geldrop-Mierlo ruimen vrijwilligers al regelmatig zwerfafval op, wat een heel goed initiatief is.

Het winnende koppel van klas H2A had een heel origineel idee om het kauwgomafval de wereld uit te krijgen. Ze willen een spel organiseren, waarbij kinderen in twee groepen worden verdeeld en een eigen stuk land toebedeeld krijgen. Wie als eerste zijn land met lasergeweren heeft vrijgemaakt van kauwgom, is de winnaar!

POSTERS
Ook zijn er veel posters gemaakt, met de verschillende soorten afval als thema. Sommige groepjes hadden zelfs het afval dat ze zelf hadden gevonden op de poster geplakt. Uiteindelijk heeft de poster van een groepje uit klas T2A gewonnen. Hierop was aan de ene kant een fietser getekend die een blikje in een blikvanger gooit, en aan de andere kant een paar boze kinderen op een vuilnishoop. Naar de mening van de wethouder een echte blikvanger!

Alle werkstukken zijn nog twee weken te zien in de bibliotheek in Geldrop.

Publicatie 21 juni 2005
Publicatie 21 juni 2005

INSPRAAKAVOND VOORONTWERP-BESTEMMINGSPLAN LUCHEN

De gemeente wil in de periode 2007-2017 ongeveer 750 woningen bouwen in de kern Mierlo. Om dit te kunnen realiseren, is het bestemmingsplan Luchen opgesteld, begrensd door de Geldropseweg, de Burgemeester Termeerstraat, akkerpercelen aan de westzijde van de weg Luchen en de Fazantlaan. Dinsdag 28 juni aanstaande worden de plannen van de gemeente toegelicht tijdens een inspraakavond. De avond, met wethouder W. Maasakkers als voorzitter, vindt plaats in Partycentrum Den Heuvel, Burgemeester Verheugtstraat 67 in Mierlo. U bent om 19.30 uur van harte welkom.

TER INZAGE
Het voorontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 22 juni vier weken ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Hofstraat 4 in Geldrop. Binnen de termijn van terinzagelegging kunt u schriftelijke zienswijzen kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Als u uw zienswijzen mondeling kenbaar wilt maken, kunt u een afspraak maken met de heer P. Verstraaten, telefoon 040-2893759. U kunt hem ook bellen als u de stukken buiten openingstijden van het gemeentehuis in wilt zien.

AANMELDEN
Wilt u bij de inspraakavond aanwezig zijn? Dan verzoeken wij u vriendelijk om uw komst te melden bij de receptie van het gemeentehuis, telefoon 040-2893893.

Publicatie 21 juni 2005

JEUGDGROEP IVN GAAT HOOIEN IN DOMMELDAL

De jeugdgroep van het IVN Geldrop gaat aan de slag in het Dommeldal. De kinderen gaan deze week het gras in het Dommeldal machinaal maaien. Na de nodige uitleg maken ze zondag 26 juni zogenaamde oppers van het gras, wat betekent dat het hooi tijdelijk op hopen wordt gezet. Woensdag 29 juni gaat de groep het hooi gedeeltelijk ruiteren, het overige hooi wordt geperst en afgevoerd. Het ruiteren van hooi - een ruiter is een houten driepoot - is bedoeld om het hooi op een natuurlijke manier te drogen. Doordat het op een ruiter staat, droogt het hooi door de zon mocht het een keer regenen. De ruiters zullen vervolgens worden geplaatst bij de Kastanjehof in Geldrop.

Publicatie 21 juni 2005

Slachtoffer van criminaliteit?
DOE ALTIJD AANGIFTE!

Zonder aangifte geen opsporing. Burgers doen steeds minder vaak aangifte. Dat is geen goede ontwikkeling. Want alleen wanneer de politie op de hoogte is van misdrijven kan ze er wat aan doen. Helaas is het niet zo dat alle aangiftes onmiddellijk leiden tot bijvoorbeeld het opsporen van gestolen bezittingen. Maar ze geven de politie wel een beter beeld van de criminaliteit in Nederland. Hierdoor kunnen ze doelgerichter en efficiënter te werk gaan. Zo kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen én wordt de pak-kans van daders groter. Door aangifte te doen werken burgers en overheid dus sámen aan een veiliger Nederland. Uw aangifte is dus belangrijk!

Om daadwerkelijk tot opsporing over te kunnen gaan, moet er in een zaak wel sprake zijn van zogenaamde opsporingsindicaties, zoals een daderindicatie, een kenteken of vingerafdrukken. Ook een duidelijke omschrijving van gestolen bezittingen kan erg helpen bij de opsporing. Denk aan gegevens van een gestolen laptop, een framenummer van een gestolen fiets, of een foto van een gestolen erfstuk.

BETERE BEHANDELING EN AFHANDELING
Om ervoor te zorgen dat het aangifteproces optimaal verloopt, gaat de politie nog meer aandacht besteden aan de aangiftebehandeling (het opnemen van een aangifte) en de afhandeling ervan. De politie werkt daarom aan de professionalisering en standaardisering van het aangifteproces.

AANGIFTE DOEN
U kunt aangifte doen in alle gevallen waarin u slachtoffer bent. Dit kan op verschillende manieren: via internet, telefonisch of persoonlijk. U kunt verdachte zaken of misdrijven ook altijd melden. Ook zaken waar u zelf niet bij betrokken bent. Bel dan 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

CAMPAGNE
De campagne Doe altijd aangifte is een initiatief van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De campagne is in samenwerking met politie en gemeenten tot stand gekomen. De campagne loopt van 13 juni tot eind juli en is te zien op televisie, via buitenreclame en te horen op de radio. De landelijke campagne doet een beroep op de burgers om aangifte te doen, in het belang van een veiliger samenleving. Centraal in de campagne staan de thema's aangifte doen bij; auto-inbraak, straatroof en woninginbraak.

MEER INFORMATIE
Kijkt u voor meer informatie op www.nederlandveilig.nl Op deze site staan verschillende links, zoals naar Postbus 51 en naar de politie.

Publicatie 21 juni 2005

WEGAFSLUITINGEN VANWEGE VERENIGINGENMARKT

In Mierlo is zondag 26 juni een aantal straten afgesloten vanwege de Verenigingenmarkt die dan wordt gehouden. Van 11.00-17.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer: Dorpsstraat (van de Brantenstraat tot aan de Vesperstraat), Margrietstraat tot aan de Johan Frisostraat, Willem Alexanderstraat en Kerkstraat.

Publicatie 21 juni 2005

BIJEENKOMST HOORCOMMISSIE RUIMTELIJKE PLANNEN

Op woensdag 22 juni komt de Hoorcommissie Ruimtelijke Plannen in een openbare bijeenkomst bij elkaar. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en wordt gehouden in Sociaal Cultureel Centrum Hofdael. Op het ontwerp-bestemmingsplan Centrum Geldrop zijn vijf zienswijzen ingediend; deze worden op 22 juni toegelicht.

De Hoorcommissie Ruimtelijke Plannen hoort indieners van zienswijzen tegen ontwerpbestemmingsplannen, ontwerpstructuurplannen en andere ruimtelijke plannen waarbij een zienswijzeprocedure wordt voorgeschreven. De commissie bestaat uit alle leden van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling. De voorzitter van deze commissie is ook voorzitter van de Hoorcommissie Ruimtelijke plannen.

Publicatie 21 juni 2005

WEGAFSLUITINGEN KENNEDYMARS

Tijdens de Kennedymars op zaterdag 2 en zondag 3 juli aanstaande, zijn in Mierlo de volgende wegen afgesloten:

Hogeweg 0.00-03.30 uur
Voortje 0.00-03.30 uur
Heer van Scherpenzeelweg en Heer de Heuschweg 0.00-03.30 uur Kerkstraat 0.30-04.00 uur
De Winterstraat 0.30-04.00 uur
Heer de Swaeffstraat 0.30-04.00 uur
Schoolstraat 0.30-04.00 uur
Dorpsstraat 0.30-04.30 uur
Marktstraat 0.30-04.30 uur
Brugstraat 0.30-04.30 uur

Publicatie 21 juni 2005

Binnenkort op vakantie?
DIT KAN GEVOLGEN HEBBEN VOOR UW UITKERING

Gaat u binnenkort op vakantie? Als u langere tijd niet op uw eigen woonadres verblijft, kan dit gevolgen hebben voor uw bijstandsuitkering (WWB, IOAW of IOAZ). Om dat te voorkomen, zetten we hieronder nog even de algemene regels op een rij.

U kunt 4 weken per jaar in het buitenland verblijven zonder dat uw uitkering wordt beëindigd. Blijft u in Nederland, dan is er geen maximale duur. Wel moet u vooraf melden wanneer u op vakantie gaat, ongeacht of u in Nederland blijft of naar het buitenland gaat. Dit doet u op het maandelijkse rechtmatigheids-onderzoeksformulier (rofje).

Bent u 65 jaar of ouder, dan kunt u maximaal 13 weken in het buitenland verblijven. Hiervoor moet u dan vooraf toestemming vragen aan de afdeling Sociale Zaken van de gemeente. Een vermelding op het rechtmatigheids-onderzoeksformulier is dan niet voldoende! Dit geldt ook als u jonger bent dan 65 jaar én volledig bent ontheven van de arbeidsplicht.

VRAGEN?
Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de afdeling Sociale Zaken. De afdeling is elke werkdag van 09.00-12.30 uur te bereiken via telefoonnummer 040-2893893.