Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Brede steun vanuit zorgsector voor tabaksontmoedigingsbeleid Vaste kamercommissie VWS krijgt petitie aangeboden

Den Haag, 21 juni 2005 - Om te laten zien dat er brede steun is voor het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid overhandigt longarts Nico van Zandwijk van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis op 21 juni een petitie aan de voorzitter van de vaste kamercommissie van VWS, Stef Blok. De petitie is ondertekend door zowel artsenorganisaties waaronder de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) als door gezondheidsfondsen zoals het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting. Zij pleiten daarmee voor intensivering van het tabaksontmoedigingsbeleid. Daarnaast vragen de organisaties om meer ondersteuningsmogelijkheden in de zorg voor stoppers, erkenning van tabaksverslaving als ziekte en bescherming voor werknemers (in de zorg) tegen meeroken.

De petitie wordt aangeboden aan de vooravond van het Algemeen Overleg van de vaste kamercommissie van VWS over het tabaksontmoedigingsbeleid. "De Tweede Kamer heeft zich de afgelopen twee jaar vooral bekommerd om de positie van de rokers. Ook lijkt het alsof economische belangen zwaarder wegen dan gezondheidsbelangen van een overgrote meerderheid van onze volwassen bevolking, namelijk de 72% niet-rokers" benadrukt longarts van Zandwijk. "Het is belangrijk dat er structurele aandacht blijft voor maatregelen die het roken en de gevolgen ervan kunnen terugdringen. Wetgeving biedt het raamwerk, maar mensen die nog roken moeten ook op voldoende plaatsen terecht kunnen als ze willen stoppen", aldus Ton Hanselaar van KWF Kankerbestrijding in een reactie. "En", zo vervolgt hij "uitstel en zelfregulering brengen veel onrust teweeg en vertragen de realisatie van de rookvrije werkplek voor werknemers." Ondertekenaars van de petitie vragen de Kamerleden om geen uitzonderingen meer te maken bij het invoeren van rookvrije werkplekken. Daarnaast hopen zij dat de Kamer dit duidelijke signaal meeneemt in het Algemeen Overleg van 22 juni.

Achtergrond
Deze petitie is in het kader van Wereld Niet roken Dag activiteiten rondom 31 mei jongstleden opgesteld. Deze dag wordt sinds een paar jaar gezamenlijk georganiseerd door STIVORO, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting, Astma Fonds, Ministerie van VWS en Partnership Stop met Roken.

////


Noot voor de redactie,