Gemeente Den Haag

juni 2005
Gediplomeerde vmbo-ers worden begeleid naar vervolgopleiding (21 juni)

Haagse jongeren die dit jaar geslaagd zijn voor hun vmbo-examen worden indien nodig gedurende de zomervakantie begeleid en ondersteund bij het zoeken van een vervolgopleiding. Met het preventieproject 'De Overstap' willen de gemeente Den Haag en de landelijke Taskforce Jeugdwerkeloosheid voorkomen dat de vmbo-ers geen startkwalificatie halen. Hiermee hebben zij betere kansen op de arbeidsmarkt.

Uit onderzoek blijkt dat vijftien tot twintig procent van de leerlingen van het vmbo twijfelt over een vervolgopleiding. Om voortijdig schoolverlaten terug te dringen is het voor deze jongeren belangrijk dat ze, voordat het nieuwe schooljaar begint, begeleiding en ondersteuning krijgen om inschrijving bij vervolgonderwijs tijdig te realiseren. Het project 'De Overstap' geeft de gemeente inzicht in de bestemming van de eindexamenkandidaten, waardoor interventie mogelijk wordt gedurende de zomervakantieperiode. Ook wil de gemeente dat minder leerlingen zich aanmelden voor een beroepsopleiding terwijl de opleiding al is begonnen.

Diplomakaart
De gemeente Den Haag heeft het adviesbureau Aob Compaz gevraagd de geslaagden te begeleiden. In ruil voor het vmbo-diploma vullen eindexamenkandidaten een 'diplomakaart' in met onder meer hun vervolgopleiding. De decaan van de vmbo-school heeft hierbij een coördinerende rol. Aan de hand van de gegevens op de diplomakaarten neemt Aob Compaz contact op met veronderstelde 'risicoleerlingen' om hen te helpen met hun keuze en te begeleiden naar een nieuwe opleiding. Ook kunnen leerlingen zonder helder beeld van hun vervolgopleiding een studie- of beroepskeuzetest doen.

Melden bij de gemeente
Ook de Mondriaan Onderwijsgroep is betrokken bij het project. Leerlingen die zich inschrijven maar in september niet naar school gaan worden gemeld bij de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) van de gemeente Den Haag. Ook leerlingen die zich helemaal niet inschrijven voor een vervolgopleiding worden half augustus gemeld bij de RMC-casemanagers. Zij zorgen voor de verdere begeleiding van de jongeren.

De gemeente Den Haag voert de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie uit. Het RMC is in heel Nederland ingesteld om voortijdig schoolverlaten van niet meer leerplichtige jongeren aan te pakken. De Taskforce Jeugdwerkloosheid is de tijdelijke projectorganisatie die zich sterk maakt voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Een startkwalificatie wordt behaald met het succesvol afronden van de havo of het vwo, of met het behalen van een diploma van een opleiding op niveau 2, zoals een mbo-opleiding. Leerlingen die klaar zijn met het vmbo kunnen een startkwalificatie halen door naar de havo of het mbo af te ronden.

In 2004 hebben vmbo-geslaagden in Groningen, Dordrecht, Zuid-West Friesland en Deventer deelgenomen aan een vergelijkbaar preventieproject. Ruim tienduizend gediplomeerde vmbo-ers zijn vorig jaar gevolgd en begeleid. In de zomer van 2005 doet naast de gemeente Den Haag ook Eindhoven mee aan het preventieproject 'De Overstap'.