Provincie Utrecht

Persbericht

Hoge score provincie Utrecht voor aanpak milieuhandhaving

21-6-2005
De provincie Utrecht heeft de aanpak van milieuhandhaving goed op orde. De 36 organisaties in onze provincie die zich met milieuhandhaving bezig houden, zoals gemeenten, waterschappen en milieudiensten, voldoen samen gemiddeld aan 97,3 % van de landelijke minimumcriteria. De provincie Utrecht is zelf ook handhaver en heeft een score van 98%.

Deze resultaten blijken uit een interprovinciaal onderzoek naar de mate waarin de provincies voldoen aan de landelijke criteria voor de uitvoering van milieuhandhaving. Deze landelijke eisen zijn in 2002 opgesteld. De handhavende organisaties moesten er op 1 januari 2005 aan voldoen. Het gaat om 56 minimumcriteria en 17 facultatieve criteria, bedoeld om zo nauwkeurig, efficiënt en veilig mogelijk te handhaven. Enkele voorbeelden: er mogen geen milieuproblemen over het hoofd worden gezien, vergunningverleners mogen niet de handhaver zijn van hun eigen vergunningen en er moet een goede sanctiestrategie zijn.

Grote verbeteringen
In 2003 is de eerste meting verricht. De provincie Utrecht scoorde toen gemiddeld 53% van de criteria en was daarmee koploper, samen met de provincie Zuid-Holland. Hekkensluiter was toen Flevoland met 28%. Inmiddels zijn in alle provincies de nodige verbeteringen doorgevoerd. Zuid-Holland en Noord-Brabant konden hun scores opschroeven tot 86%. De overige provincies scoren nu 89% of hoger.
In de provincie Utrecht voldoen 17 handhavende organisaties aan 100% van de eisen, 10 organisaties zitten op 98%, 8 hebben een score tussen 91% en 98% en 1 organisatie voldoet aan 71% van de eisen. De provincie Utrecht gaat nu, als provinciaal regisseur, verder werken aan een gezamenlijke regionale score van 100% op de minimumcriteria. Dit moet aan het eind van 2005 geregeld zijn. Ook de andere provincies werken verder aan verbetering van hun score.

Laatst gewijzigd op 06/21/2005 01:33:30 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl