Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO Supermarkten na 16 maanden een feit!!! 21-06-2005

De afgelopen maanden bent u met regelmaat geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom een nieuwe CAO voor de Supermarkten.

Nu na 16 maanden is het dan eindelijk zover. Er ligt een onderhandelingsresultaat. Het is geen principe-akkoord, daarvoor zijn er te weinig aanvullende wensen ingewilligd.

Maar met dit onderhandelingsresultaat brengen we de rust weer terug in een branche die al zwaar onder druk staat. Prijzenoorlog, werkgelegenheid, u ervaart het aan den lijve, dagelijks. De een wat directer dan de ander, maar toch.

Onderhandelingsresultaat
Na een heel lange nacht is dan het bijgaande onderhandelingsresultaat overeengekomen. Dit resultaat leggen wij neutraal aan u voor. Het woord is aan u, zoals dat hoort. Het betreft een CAO met een looptijd van 3 jaar, beginnend op 1 april 2004. De CAO loopt door tot 1 april 2007.

De loonsverhoging is 3%. Vanuit het najaarsakkoord van 2003 is afgesproken dat in 2004 geen loonsverhoging mocht worden afgesproken. In het najaarsakkoord van 2004 is afgesproken dat de loonsverhoging in 2005 beperkt zou zijn. De loonsverhoging is om die reden in 4 stukken verdeeld, 0,75% per halfjaar, totaal dus 3% in de komende anderhalf jaar. Wat ook een belangrijk punt is, is de naleving van de CAO-afspraken. Er ontstaan dagelijks heel veel problemen in de branche omdat werknemers en werkgevers niet precies weten wat nu wel mag en wat niet, volgens de CAO. Er komt een totaal nieuwe website en communicatieplan waarbij nog eens goed de aandacht gevestigd zal worden op alle CAO-afspraken.

Pensioendossier
Dit was verreweg het moeilijkste deel uit de hele CAO-discussie. Na heel veel overleg is nu een raamwerk overeengekomen, dat de komende maanden ingevuld gaat worden. Het nieuwe pensioensysteem gaat op 1 januari 2006 in. Er is voorzien in een nieuwe overgangsregeling voor alle werknemers die al onder de oude garantieregeling vielen, ofwel in dienst waren op 31 december 2003 en dat ook blijven tot hun pensioendatum.
De regeling boven 65 jaar blijft ongewijzigd. De VUT wordt verder afgebouwd, maar er is dus wel voorzien in een overgangsregeling voor 55-plussers en een opbouwregeling voor 55-minners. Uitgangspunt is dat het totale systeem niet duurder mag worden.

In het najaar mag u meer informatie over de totale pensioenregeling verwachten.

Heeft u nog vragen over de info, neem dan gerust contact op met de onderhandelaar voor de CAO Supermarkten, Richard Leloux. Telefoon 023 5670615 of e-mail r.leloux@cnvdibo.nl