SGP


Locatie: "Het Trippenhuis", Kloveniersburgwal 29, Amsterdam Tijd: 9.45-12.30 uur

De Guido de Brès-Stichting, het studiecentrum van de SGP, nodigt u hartelijk uit voor een conferentie op D.V. woensdag 22 juni 2005 over het thema

Biotechnologie in de landbouw

Met het beschikbaar komen en de grootschalige commerciële teelt van genetisch gemodificeerde gewassen heeft de discussie over de ethische en maatschappelijke aspecten van biotechnologie in de landbouw een nieuwe impuls gekregen. Dit ook omdat de huidige toepassingen voornamelijk gewassen betreffen die resistent gemaakt zijn tegen onkruidbestrijdingsmiddelen waarvan de octrooien vaak in de handen zijn van die firma's die ook die specifieke bestrijdingsmiddelen produceren.

Het huidige debat heeft zich vooral gericht op landbouwkundige voordelen versus ethische bezwaren met betrekking tot ecologische risico's voor de voedselveiligheid en de keuzevrijheid voor de consument. De bredere landbouwkundige en sociaal-economische aspecten hebben daabij veel minder aandacht gekregen. Bezinning op deze problematiek is noodzakelijk.

Het Instituut voor Cultuurethiek (ICE), het Christelijk Ecologisch Netwerk (CEN), de wetenschappelijke instituten van het CDA, de ChristenUnie en het studiecentrum van de SGP hebben in samenwerking het afgelopen jaar verschillende aspecten van de toepassing van moderne biotechnologie in de landbouw verhelderd. Zo heeft in twee besloten expertmeetings bezinning plaatsgevonden op wetenschappelijke, ethische en politieke vragen. In een slotsymposium is het de bedoeling met een breder publiek in te gaan op de verschillende verwachtingen die met de toepassing van de moderne biotechnologie in de landbouw verbonden zijn.

Sprekers

* dr. H.H.F. Wijffels (voorzitter Sociaal Economische Raad)

De betekenis van moderne biotechnologie voor een duurzaam landbouwbeleid


* dhr. A. Maarsingh (LTO Nederland)

Voordelen en valkuilen moderne biotechnologie voor landbouw en voedselproductie


* prof. dr. ir. H. Jochemsen (directeur prof. Lindeboom Instituut)

Een zorgethisch kader voor innovaties in de landbouw

Forum
Middels een forum zullen de verschillende standpunten dan ter discussie staan. Naast de sprekers maakt dr. ir. H. Paul (directeur Voedselkwaliteit en Diergezondheid van het Ministerie van LNV) deel uit van het forum.

Aanmelding
U kunt zich per email (secrpli@che.nl) voor dit symposium opgeven. De kosten van dit symposium bedragen 30 Euro, een bedrag dat u voor D.V. 15 juni kunt overmaken op Postbank 6905027 tnv. ICE, Amersfoort o.v.v. Biotechnologie. Wanneer u tevens van de lunch gebruik wilt maken verzoeken wij u 35 Euro over te maken. Voor nadere inlichtingen kunt u het ICE bellen op (0318) 696333.

Plaats
Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam. Op dezelfde locatie zal vanaf 13.30 de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) haar lustrumbijeenkomst houden.

Tijd
9.45 - 12.30 uur. Vanaf 9.15 is de zaal open. Om 12.30 uur is er een lunch voor degenen die zich daarvoor opgeven.