Ingezonden persbericht


Discussiemiddag
Landbouw onder druk, opvolger gezocht!

Op woensdag 22 juni organiseert Landwerk ism Alterra de bijeenkomst "Landbouw onder druk, opvolger gezocht!".

De landbouw in Nederland wordt meer en meer een vrije-markt-economie en afhankelijk van wereldprijzen. Gevolg is dat de landbouw onder druk staat; het is de vraag welke sectoren zich staande kunnen houden in dit geweld. Veranderingen in de landbouw betekenen ook veranderingen in het landelijk gebied. Het loslaten van quoteringen kan tot gevolg hebben dat er supergrootschalige bedrijven ontstaan. Een ander gevolg kan zijn dat boeren met weinig inkomsten op zoek gaan naar nieuwe functies die vooral tot verrommeling en een minder aantrekkelijk landschap zullen leiden. Of leidt extensief gebruik van delen van Nederland juist tot een meer natuurlijke aanblik?

Op dit moment staan we met de rug naar de aankomende liberalisering, we weten dat het over ons heen komt maar zijn niet bereid voor te sorteren: pappen en nathouden. Het is noodzakelijk om ons af te vragen welke veranderingen er voor verschillende regio's te verwachten zijn. Welke daarvan zijn als negatief te beoordelen en zouden gekeerd moeten worden? Wat kunnen de ministeries van LNV en VROM doen? En wat staat hierover in de te verschijnen Visie Landbouw van het ministerie van LNV?

De aftrap van de middag wordt verzorgd door de heer W. Rienks van Altterra. Als coreferent reageert mevrouw Van der Endt van de directie platteland van het Ministerie van LNV. De discussie gaat daarna verder in twee groepen zodat een ieder aan bod kan komen.

Programma

13.30

Ontvangst

13.50

Opening door middagvoorzitter de heer A. van Cooten

14.00

Inleiding de heer W. Rienks (Alterra)

14.40

Reactie van mevrouw J.D.C. van der Endt, directie Platteland, Ministerie van LNV

15.00

Pauze

15.20

Discussie in twee groepen

16.30

Terugkoppeling: de beste voorspellingen en adviezen op een rij

16.45

Einde. Borrel

Praktische gegevens

Datum: 22 juni 2005

Locatie: Alterra, Droevedaalsesteeg 3, Wageningen

Meer info en opgave: http://www.landwerk.nl/bijeenkomsten/landbouwonderdruk.htm

Beschikbaar

Ingezonden persbericht