Gemeente Hoogeveen

Gemeente nodigt mensen uit mee te denken over maatschappelijke ondersteuning

Voor mensen die moeten leven met ziekte of een aandoening en voor hun familie, vrienden en bekenden houdt de gemeente op 22 juni een ronde-tafelbijeenkomst. De gemeente wil graag hun mening horen over de vraag: âHoe kan de gemeente het best mensen met een beperking ondersteunen?â De bijeenkomst heeft als thema âNiet leunen maar steunenâ. Dit is ook het thema voor een bijeenkomst op 29 juni speciaal voor aanbieders van zorgdiensten en welzijn.

Veel mensen die zorg nodig hebben kunnen zich redden en thuis blijven wonen, met hulp van anderen. Zo kunnen ze mee blijven doen aan de samenleving. Meedoen is de kern van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze is in voorbereiding, een besluit van de Tweede Kamer volgt later dit jaar. De wet maakt gemeenten vanaf 2006 verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen met een beperking. Meedoen en elkaar helpen is goed voor de samenhang in de samenleving, is de achterliggende gedachte van het rijk. Zo nodig is er ondersteuning vanuit de gemeente.

Eigen bijdrage?

De gemeente gaat in november vastleggen hoe ze met die nieuwe wet zal omgaan. Dat beleid wordt samen met mensen en instanties in Hoogeveen opgesteld. Er is al een startnotitie van de gemeenteraad waarin de belangrijkste vragen zijn neergezet. Enkele vragen zijn wie welke voorzieningen moet krijgen en hoe om te gaan met een eigen bijdrage. En gaat de gemeente bemiddelen naar een of meerdere zorginstellingen? Of moet er een persoonsgebonden budget komen waarmee mensen zelf hun hulp regelen?

Niet leunen maar steunen

Het thema van de twee startbijeenkomsten in juni geeft aan dat de overheid niet langer vanzelf zorgt voor ondersteuning. Mensen hebben een eigen verantwoordelijk om hulp te vinden in de eigen kring en hulp te bieden.

Op 22 juni zijn ook belangenorganisaties van harte welkom. De bijeenkomst is in De Magneet in Krakeel en duurt van 9.00 tot 12.30 uur. Die tijden gelden ook voor de bijeenkomst op 29 juni voor zorgaanbieders. Deze vindt plaats in het raadhuis. Leden van de gemeenteraad zullen de discussies leiden. Wie aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via www.hoogeveen.nl/wmo of bellen via 291410. In de periode erna zullen werkgroepen het Hoogeveense beleid verder voorbereiden. Men kan zich daarvoor aanmelden tijdens de startbijeenkomsten.

De Wmo bestrijkt een breed terrein. Zo zijn er negen onderwerpen waarover gemeenten verantwoording gaan afleggen. Deze zijn: 1. bevorderen samenhang en leefbaarheid in dorpen, wijken en buurten 2. ondersteunen van jongeren met opgroeiproblemen en ouders met opvoedproblemen
3. informatie, advies en cliëntondersteuning
4. ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers 5. bevorderen van deelname aan maatschappij en zelfstandig functioneren van mensen met een beperking
6. verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking om deelname aan maatschappij te bevorderen
7. maatschappelijke opvang en Advies- en Steunpunten huiselijk geweld 8. de openbare geestelijke gezondheidszorg
9. ambulante verslavingszorg

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze deze onderwerpen regelen. Veel is in Hoogeveen al in divers beleid vastgelegd. Nieuwe Wmo-onderdelen worden in Hoogeveen in samenspraak met bewoners en instanties opgesteld. Alleen het zesde onderwerp is en blijft een verplichting voor gemeenten.

Meer informatie over maatschappelijke ondersteuning in Hoogeveen is te krijgen bij de gemeente via www.hoogeveen.nl/wmo en telefoonnummer 291410.

---

01 juni 2005