Provincie Utrecht

Persbericht

Bloemrijke metamorfose fietsenstalling Cothen

Cliënten Bartiméus maken kunstwerk voor openbare ruimte

21-6-2005
Op 22 juni onthult Jan van Bergen, gedeputeerde cultuur van de provincie, een bijzonder kunstwerk bij de fietsenstalling langs de provinciale weg N227 in Cothen. Zeven cliënten van Bartiméus in Doorn hebben samen met twee kunstenaressen - Daniëlle Sterrenburg en Jolanda Muilenburg - een kunstwerk gemaakt dat bijdraagt aan een fleurige uitstraling van de fietsenstalling. De cliënten van het nabijgelegen Bartiméus, een organisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn, maken ook zelf regelmatig gebruik van de bushaltes bij de fietsenstalling. Niet alleen het kleurrijke ontwerp is verrassend, een bijzonder detail is dat de namen van alle kunstenaars ook in braille zijn vermeld.

Over de fietsenstalling kwamen regelmatig opmerkingen in de trant van "Kan er niet wat leukers van gemaakt worden." Dit kwam ook ter ore van het kanton provinciale wegen Vallei-Heuvelrug, bij de provinciale wegbeheerders. Zij dragen zorg voor de veiligheid van de wegen en bijbehorende voorzieningen als abri's en fietsenstallingen. Kantonmanager mevr. M. de Jongh nam de stap om wat verder te gaan dan gebruikelijk: geen gewone opknapbeurt van de stalling, maar een metamorfose met creatieve inbreng van cliënten van Bartiméus. Een plan dat gedeputeerde cultuur van de provincie, Jan van Bergen, graag wilde steunen.

Veiligheid voorop
Het kunstwerk moest natuurlijk wel voldoen aan een aantal belangrijke randvoorwaarden ten aanzien van de verkeersveiligheid, vandalisme -en weersbestendigheid en qua ontwerp passen in de omgeving. Voor de uitvoering werd daarom een professioneel bedrijf betrokken met ervaring in het vervaardigen van duurzame objecten voor de openbare ruimte, het kunstwerk werd zelfs via een speciaal procédé in Italië op een gevelplaat geprint.

Kleur- en bloemrijke uitstraling
Kunstenares Sterrenburg maakte het ontwerp met veldbloemen, zoals klaprozen, korenbloemen en margrietjes. Zeven cliënten van Bartiméus gingen vervolgens aan de slag met stukjes gekleurd papier": een kleurrijk mozaïek was het resultaat. Het eindresultaat wordt op 22 juni in bijzijn van alle kunstenaars en betrokkenen door gedeputeerde van Bergen onthuld: aan de voorzijde van de fietsenstalling straalt een kleurrijk bloemenveld, op de zijkant van de stalling staan de namen van de makers. Een bijzonder detail: de namen zijn zowel in gewone letters als in braille (door middel van kleine gaatjes in de namen) te lezen.

Laatst gewijzigd op 06/16/2005 10:08:37 AM. Paginabeheer: m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl