MIN JUST: Kabinet in gesprek met burger

16.06.2005 / 13:16 / APS / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ministerie jus

Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag

Aan de redacties Bezoekadres Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Telefoon (070) 3 70 79 11 Fax (070) 3 70 79 37 www.justitie.nl Onderdeel Persvoorlichting Contactpersoon Ivo Hommes Doorkiesnummer(s)(070) 370 73 45 Datum 16 juni 2005 Ons kenmerk 5359155/05/DV Onderwerp Uitnodiging BIMB 22 juni 2005

Geachte heer, mevrouw,

Op 26 januari van dit jaar heeft een ruime afvaardiging van het kabinet gesprekken gevoerd met enkele maatschappelijke en religieuze organisaties en daarin initiatieven ontwikkeld die de binding in de samenleving vergroten. Deze dag, onder het motto 'Breed Initiatief Maatschappelijke Binding', krijgt op 22 juni een vervolg.

Bij deze tweede bijeenkomst staan initiatieven op buurt en wijkniveau centraal. Initiatieven van individuele burgers en organisaties die tot doel hebben mensen met elkaar in gesprek te brengen, nieuwkomers wegwijs te maken in de samenleving, vormen te vinden voor uitwisseling en kennismaking, betrokkenheid te organiseren bij scholen, en bedrijven bewust te maken van hun rol in de samenleving.

Het kabinet wil benadrukken dat ze burgerinitiatieven van groot belang vindt. Zeven ministers, vier staatssecretarissen en de Minister-president zullen 's ochtends een aantal activiteiten in het land bezoeken. In de middag komen de bewindspersonen met een groot aantal burgers en organisaties bijeen in de Haagse Ridderzaal voor nadere uitwisseling. Tevens vindt de prijsuitreiking plaats van de mensen die via de site www.zestienmiljoenmensen.nl mee hebben gedaan aan de prijsvraag voor de beste initiatieven op buurt- en wijkniveau. De bijeenkomst in de Ridderzaal wordt afgesloten door de Minister-president.

OCHTENDPROGRAMMA:

Werkbezoeken in het land

Minister-president Balkenende en Staatssecretaris Van Hoof Thema: Positie allochtone jongeren op arbeidsmarkt versterken. De MP en staatssecretaris van Hoof nemen op de Haagse Hogeschool deel aan een bijeenkomst van DIVAZ, een netwerk van hoogopgeleide allochtone vrouwen die allochtone studenten in hun laatste studiejaar willen inspireren en motiveren. Aansluitend een bezoek aan een 'leerwerkbedrijf' (schildersbedrijf) dat allochtone/autochtone jongeren met een lage opleiding een leerwerkplek aanbiedt.

Minister Donner en Minister Dekker Thema: Leefbaarheid, verdraagzaamheid en veiligheid in de woonomgeving. De ministers bezoeken drie projecten in Dordrecht, gelegen in het herstructureringsgebied Dordrecht West. Hier zijn de nodige problemen op het gebied van leefbaarheid, verdraagzaamheid en veiligheid. Wat doen inwoners zelf dan wel gezamenlijk met professionals om hun wijk plezieriger en veiliger te maken?

Minister Verdonk en Minister Remkes Thema: Binding en integratie. Het bezoek bestaat uit een gesprek met onderwijsdeskundigen en vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en van allochtone organisaties over aanpak van radicalisering. Bij het tweede deel van het bezoek gaan de bewindslieden op pad met een aantal 'oude' en 'nieuwe' Rotterdammers die meedoen aan het project 'Welkom in Rotterdam'. Het project mixt oude en nieuwe Rotterdammers omdat het interessant is elkaar te leren kennen, iets met elkaar te doen, iets van een andere cultuur te weten te komen en samen de eigen omgeving weer eens met andere ogen te bekijken.

Minister van der Hoeven en Minister Pechtold Thema: bewoners- en ouderparticipatie. De bewindspersonen bezoeken de wijk Kogerveld in Zaandam waar de leefbaarheid sinds een aantal jaren onder druk staat en waar burgers zelf initiatieven hebben ontplooid voor verbetering. Daarna volgt een bezoek aan de basisschool de Loopplank in de wijk Zuid-Oost. Deze school heeft reeds enige tijd een actieve groep ouders die gebruik maakt van een zogenaamde ouderkamer. Tijdens het schoolbezoek vindt een gesprek plaats met ouders en leerkrachten.

Minister Zalm, staatssecretaris Ross-Van Dorp en staatssecretaris Van der Laan Bezoeken het toneelstuk 'De vlucht' op het St. Antonius College in Gouda. Elf leerlingen van verschillende komaf spelen min of meer zichzelf. Een aantal spelers is als vluchteling naar Nederland gekomen. De Vlucht is echter geen zware kost; er mag gelachen worden. Na afloop is er een informeel samenzijn van de bewindspersonen met toneelspelers en het publiek. Daarna gaan ze naar de Steinse Groen. Dat is een speelplaats op initiatief van kinderen waar avontuurlijke spelen plaatsvinden. In het Catherina Gasthuis tenslotte wordt gesproken met de Goudse jeugdraad in oprichting. De dag staat in het teken van het belang van sport en cultuur voor maatschappelijke binding.

Staatssecretaris Van Gennip Thema: nieuw ondernemerschap. De staatssecretaris bezoekt de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Zij geeft een toelichting op het Actieplan 'Nieuw Ondernemerschap' en gaat in gesprek met de aanwezige (nieuwe) ondernemers. Elementen die worden besproken zijn: coaching van allochtone ondernemers en het belang van participatie in netwerken. Tevens een gesprek met de heer De Fretes over zijn onderneming Sombong Basics.

MIDDAGPROGRAMMA: (Ridderzaal te Den Haag)

In de middag worden alle organisaties die betrokken zijn geweest bij de bijeenkomst op 26 januari opnieuw uitgenodigd voor ronde-tafel-gesprekken met een afvaardiging van het kabinet. Tevens is een honderdtal burgers uitgenodigd om persoonlijk met onder meer de minister-president, vice-MP Zalm en Burgemeester Deetman namens de VNG van gedachten te wisselen over binding in de samenleving. Het middaggedeelte in de Ridderzaal is vanaf 15.00 uur toegankelijk voor de media.

Vanaf 14.30 uur: Media welkom in de Kelderzaal Kelderzaal is te bereiken via de ingang Binnenhof 11.

15.00: Terugkoppeling werkbezoeken Ridderzaal Terugkoppeling door bewindspersonen aan alle genodigden over de uitkomsten van de gesprekken aan de tafel en over de werkbezoeken van die ochtend.

15.50: Prijsuitreiking De prijzen worden uitgereikt door de MP en minister Verdonk. Prijswinnaars worden naar voren geroepen op het podium en mogen heel kort iets zeggen over hun initiatief. Ze ontvangen een oorkonde, een aandenken en een prijs van E 2.500,-.

16.05: Slotwoord Minister-president

16.15: Informele afsluiting

Graag nodigen wij u uit voor de werkbezoeken en de bijeenkomst op 22 juni a.s. van het 'Breed Initiatief Maatschappelijke Binding' (BIMB 2).

NB: . U moet zich accrediteren (tot uiterlijk 21 juni) via het secretariaat van de Directie Voorlichting van het ministerie van Justitie, tel. 070 - 370 7345 of e-mail: DV@minjus.nl. . Het Binnenhof is die middag alleen te bereiken via de ingang aan het Buitenhof. U moet de volgende documenten kunnen laten zien om toegang te krijgen: 1. een geldig paspoort/EU-identiteitskaart 2. een geldige perskaart . Voor vragen over de individuele werkbezoeken van de ministers of voor interviews kunt u zich wenden tot de persvoorlichters van de betrokken departementen.

Justitie/V&I Telefoon Martin Bruinsma 06 - 538 90 751 Ivo Hommes 06 - 536 77 067 Arnoud Strijbis 06 - 239 34 258

AZ Henk Brons 070 - 356 4115

Financiën Simone Boitelle 06 - 132 18 891

BZK/BVK Frank van Beers 06 - 519 97 183 Jan Greijn 06 - 534 17 553

VWS Annette Dijkstra 06 - 150 353 83

OCW Hans van den Broek 06 - 150 38 225 Bob van het Klooster 06 - 223 79 389

VROM Martijn van Baarsen 06 - 113 51 345

EZ Gerard Westerhof 06 - 461 66 104

SoZa&W Peter van Meenen 06 - 536 48 727

Met vriendelijke groet,

A.M.E. Stordieau- van Egmond Directeur Voorlichting