Gemeente Utrecht

Nieuwe Woningen in Voordorp-Zuid

Op het huidige Veemarktcomplex komen nieuwbouwwoningen en voorzieningen voor basisonderwijs, sport en eventueel een buurtsupermarkt. Dat is het voorstel van het College van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college heeft ingestemd met het herontwikkelen van het Veemarktcomplex tot woonbuurt en het verplaatsen van de Veemarkt naar de locatie Haarrijn in Leidsche Rijn.

Met woningbouw op deze locatie wil de gemeente het woon- en leefklimaat van dit deel van de stad verbeteren. Dat kan door stedenbouwkundig aan te sluiten bij de bestaande woonbebouwing van Voordorp. Op de locatie is een programma van circa 500 woningen mogelijk. Daarvan zal zo'n 20 % sociale huur worden en zal ook zo'n 20 % meergezinswoningen in de koopsfeer zijn. Deze woningbouw past in het streven van raad en college om het verdienend vermogen van de gemeente op potentiële woningbouwlocaties in de stad te vergroten. Ook sluit dit goed aan bij het beleid van de gemeente om de voorraad sociale woningbouw uit te breiden en meer te doen tegen de woningnood. Het nieuwe woongebied zal worden aangeduid als Voordorp-Zuid.

De woningbouw wordt mogelijk doordat de Veemarkt verhuist naar een andere locatie aan de A2: Haarrijn. Bijkomend voordeel van deze verplaatsing is dat de bedrijfsmatige activiteiten op een plek komen te liggen die verder van bewoning afligt en beter bereikbaar zal zijn.

Het bruto plangebied is ongeveer 24 hectare groot en wordt begrensd door de BiltseRading, Voorveldselaan, Habib Bourguibastraat en de Sartreweg. Uitgangspunten voor een nog op te stellen Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het gebied zijn:
* De nieuwe woningen dienen stedenbouwkundig aan te sluiten op de bestaande woonbebouwing van Voordorp.
* Bouwen van ongeveer 500 woningen, waarvan circa 20 % sociale huur en maximaal 20 % koopappartementen. Verplaatsen van drie sportvelden binnen het plangebied. Er is ruimte gereserveerd om één extra sportveld aan te kunnen leggen voor de bestaande sportclubs.
* Er is ruimte gereserveerd om een basisonderwijsvoorziening te kunnen realiseren.
* Er is ruimte gereserveerd om een buurtsupermarkt te kunnen realiseren.

Aansluitend aan dit collegebesluit zullen de buurt en omwonenden van de Veemarkt via een gemeentelijke bulletin (Stadsplan) huis-aan-huis worden geïnformeerd. Op woensdag 22 juni organiseert de gemeente een inloopavond vanaf 18.30 uur tot 21.00 uur om belangstellenden nader te informeren. De inloopavond vindt plaats in Zorgcentrum Tuindorp-Oost, Winklerlaan 365, 3571 KE in Utrecht. De bedoeling is om in een volgende fase, als de plannen concreet worden ingevuld en een Stedenbouwkundig Programma van Eisen zal worden opgesteld, een klankbordgroep uit omwonenden en overige belanghebbenden te formeren die bij de planuitwerking wordt betrokken. In het Stadsplan komt meer uitleg hierover.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, tel. 030 286 1015 of 06 25032739.