Gemeente Sluis

Platteland

PERSBERICHT - 17 juni 2005

Opening week van het platteland en tentoonstelling de zeeuwse boerderij

Op woensdag 22 juni wordt de Week van het Platteland (regio West Zeeuws-Vlaanderen) en de tentoonstelling De Zeeuwse boerderij geopend. Het programma start om 19.00 uur in de raadzaal te Sluis. Na korte bijdragen door de heer L. Wille (wethouder van cultuur, gemeente Sluis), de heer van Waveren (gedeputeerde van Cultuur, provincie Zeeland), mevrouw S. Driesen (coördinator plattelandsbeleid, provincie Oost-Vlaanderen) en mevrouw L. de Kater (bestuurslid Zeeuwse Boerderijenstichting) gaat men per huifkartocht naar het Streeklandbouwmuseum Agrimuda in Sint Anna ter Muiden. Daar wordt een bezoek gebracht aan de agrarische voorstelling Boerenjongen zoekt boerenmeid.

Week van het Platteland
Van 23 juni tot en met 26 juni wordt de Week van het Platteland gehouden, een evenement dat opgezet is om een breed publiek kennis te laten maken met boeren en tuinders en de producten van het land. Verschillende agrarische ondernemers in West Zeeuws-Vlaanderen doen hieraan mee, stellen hun bedrijf open, geven toelichtingen en organiseren allerlei activiteiten. De ondernemingen die meedoen: Fuchsiatuin Zomerweelde (Cadzand), Rozenkwekerij De Bierkreek (IJzendijke), Zorgboerderij JODI-Sintepier (Nieuwvliet), akkerbouwbedrijf De Kienstee (Schoondijke), Melkveehouderij De Blauwe Hoeve (Retranchement), Schapenboerderij Goede Hope (Hoofdplaat), De Droogbloemenzolder (Sluis) en het Streeklandbouwmuseum Agrimuda (Sint Anna ter Muiden).

Voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van het Platteland, in Nederland en dus ook in West Zeeuws-Vlaanderen, kunt u terecht op www.vriendenvanhetplatteland.nl.

Tentoonstelling De Zeeuwse boerderij. Van woonstalhuis tot damwandloods
Op 22 juni gaat eveneens de tentoonstelling De Zeeuwse boerderij. Van woonstalhuis tot damwandloods in het Streeklandbouwmuseum Agrimuda te Sint Anna ter Muiden van start. De tentoonstelling werd samengesteld i.s.m. de Boerderijenstichting Zeeland, de Provincie Zeeland en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.
De tentoonstelling geeft een overzicht van vier perioden: van het begin van de jaartelling tot 1650, van 1650 tot 1900, van 1900 tot 1960 en na 1960. Bij een Zeeuwse boerderij wordt vaak gedacht aan een klein stenen woonhuis met een grote, zwartgeteerde houten schuur en enkele bijgebouwtjes als een bakkeet. De tentoonstelling laat echter zien dat hierin tussen de diverse regios sterke verschillen zijn. Uiteraard wordt nader ingegaan op de toekomst van de boerderij in Zeeland. De tentoonstelling is interactief van opzet. De tentoonstelling in het Streeklandbouwmuseum Agrimuda is te bezichtigen tot en met 25 september. De tentoonstelling is interactief van opzet. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.30-17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

Streeklandbouwmuseum Agrimuda
Greveningseweg 1
4524 JK Sint Anna ter Muiden
Tel. 0117-462844

---

Noot voor de pers:
U bent van hart uitgenodigd vanaf 19.00 uur in het Belfort te Sluis voor de opening van de week van het platteland en daarna (rond 20.30 uur) in streeklandbouwmuseum Agrimuda voor de opening van de tentoonstelling De Zeeuwse boerderij.

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis:
Arco Willeboordse, tel. 0117-457 508, vanuit België 0031 117-457 508 Voorlichting, tel. 0117-457 123, vanuit België 0031 117-457 123