Gemeente Tilburg

20-6-2005
Congres: bewonersparticipatie en herstructurering verouderde bedrijventerreinen
REVIT partners op bezoek in Tilburg

Op woensdag 22 en donderdag 23 juni vindt in Tilburg de jaarlijkse REVIT conferentie plaats. REVIT is een Europees programma voor effectieve en duurzame herstructurering van verouderde bedrijventerreinen. Naast Tilburg participeren ook Stuttgart, Nantes, Hengelo, Medway en Torfaen in het programma.

Dit jaar is Tilburg aan de beurt om de internationale conferentie te organiseren. De focus van de conferentie is bewonersparticipatie, de titel luidt Bonding and Bridging. Tijdens de eerste dag wordt op een interactieve manier 'gespeeld' met bewonersparticipatie, zijn er workshops en presenteert professor mw. B. Opperman, professor aan de universiteit van Hannover een toolkit for community participation. Deze conferentie is bedoeld voor o.a ambtenaren, woningcorporaties, bewonersorganisaties en projectontwikkelaars.

In het kader van REVIT ontvangt Tilburg financiële middelen voor de ontwikkeling van het Voltterrein en het bedrijventerrein aan de Dirigentenlaan in Tilburg Noord. In samenwerking met een particuliere ontwikkelaar wordt momenteel hard gewerkt aan een Masterplan voor het Voltterrein. Dit plan zal als basis dienen voor de toekomstige herontwikkeling, waarin ook meer ruimte voor woningen zal komen. De herontwikkeling van het bedrijventerrein Dirigentenlaan maakt deel uit van de aanpak van de wijk Stokhasselt.

Bij de beide ontwikkelingen is de betrokkenheid van partijen in de stad en burgers van wezenlijk belang. Tilburg zet hoog in op een goed communicatieproces met betrokkenen. Niet alleen bij de 'REVITprojecten' maar ook bijvoorbeeld bij de projecten QuirijnBoulevard, Piushaven, Reeshofpark, maar ook bij de ontwikkelingen in de binnenstad. Tijdens de eerste dag van het congres wordt een korte film vertoond waarin nader ingegaan wordt over de bewonersparticipatie in Tilburg Noord.

Op de tweede dag staat de herontwikkeling van Stokhasselt centraal. Om 10.30 uur wordt in het Willem II stadion de intentieverklaring voor de start van fase 1 van het maatregelenprogramma ondertekend door wijkwethouder Tilburg Noord, de heer Visschers en de heer Dunnewijk, directeur van WonenBreburg. In fase 1 komt de bouw van de Brede School aan de Dirigentenlaan, de vernieuwing van de Lochtenberghschool en de woningbouw op de locatie van de Regenboogschool en de Aboeschool. Daarnaast wordt de ontwikkeling van bedrijventerrein Dirigentenlaan (Mascagnistraat en Puccinistraat) ter hand genomen en de aanpassing van de winkelunits Tartinistraat en een stuk bedrijventerrein aan de Puccinihof. Deze maatregelen stammen uit de Ontwikkelingsvisie Stokhasselt. Ervaringen met de wijkontwikkelingsmaatschappij voor de realisatie van QuirijnBoulevard hebben er toe geleid dat in de intentieovereenkomst ook de eerste stappen in de richting van een wijkontwikkelingsmaatschappij Stokhasselt worden gezet.