Gemeente Hilvarenbeek


Eerste Hilvarenbeekse IBA in bedrijf gesteld

Project riolering buitengebied' nagenoeg afgerond Op woensdag 22 juni a.s. wordt in Hilvarenbeek de eerste IBA - aangelegd in het kader van het project riolering buitengebied' - in gebruik genomen. Het IBA-systeem op het terrein van partycentrum de Nieuwe Hoef, Gorp aan de Ley 1 wordt in gebruik gesteld door Wethouder Hendrikx en Watergraaf Glas.

IBA staat voor Individuele Behandeling van Afvalwater. Afvalwater wordt in Nederland meestal niet individueel behandeld maar verzameld en afgevoerd via een gemeenschappelijk riool dat verbonden is met een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Omdat ongezuiverd afvalwater niet langer geloosd mag worden in de bodem of op opper-vlaktewater, is de afgelopen jaren in ons land op een behoorlijk aantal ongerioleerde percelen een IBA systeem geplaatst.
Ook in de gemeente Hilvarenbeek was tot voor kort een aantal percelen in het buitengebied niet aangesloten op riolering. Om deze situatie te saneren werd een plan van aanpak opgesteld. Nadat in kaart was gebracht om hoeveel panden het precies ging, werd bepaald welke panden aangesloten zouden kunnen worden op het rioolstelsel en wat de hoogte van de eigen bijdrage zou moeten zijn.

Voor een aantal panden bleek de aansluitkosten op riolering te hoog. De gemeenteraad besloot vorig jaar om de zogenaamde zorgplicht' te verbreden en eigenaren van deze panden een IBA aan te bieden. De eigen bijdrage hiervoor werd gelijk gesteld aan de bijdrage die in rekening werd gebracht voor aansluitingen op de riolering. Tevens werd besloten om voor de uitvoering van de verbrede zorgplicht een samenwerking met het Waterschap aan te gaan en het beheer en onderhoud van de IBA's door het Waterschap te laten verzorgen. Om gemeenten te stimuleren om te kiezen voor de verbrede zorgplicht, hebben zowel de provincie Noord Brabant als het Waterschap bijdrageregelingen opgesteld. De provincie stimuleert het saneren van bodem- en oppervlaktewaterlozers; het Waterschap stimuleert het saneren van de oppervlaktewaterlozers.

In de gemeente Hilvarenbeek zijn onlangs zo'n 120 panden aangesloten op het rioolstelsel; 24 percelen werden/worden voorzien van een IBA-systeem.