Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Vervolg persbericht

RECRON Flevoland ontwikkelt visie op omgevingsplan Driebergen/Alkmaar, 20 juni 2005

'Versterk het bestaande en zoneer de toekomst', zo luidt samengevat de visie van RECRON Flevoland op het provinciale omgevingsplan ruimtelijke ontwikkeling Recreatie en Toerisme. Op basis van vele schetsen, ideeën en suggesties van de in Flevoland actieve recreatieondernemers is een visie ontstaan, welke RECRON woensdag 22 juni overhandigt aan gedeputeerde Andries Greiner, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening. In de visie stelt RECRON dat het landelijk beleid rondom ruimtelijke ordening, zoals weergegeven in de Nota Ruimte, het uitgangspunt moet zijn van het omgevingsplan in Flevoland. Hierin wordt gesteld dat de recreatiesector de ruimte moet krijgen om te kunnen anticiperen op de veranderende behoefte van de samenleving en om zich tot economische drager van het platteland te ontwikkelen.
Om de toeristisch-recreatieve sector te optimaliseren dient allereerst het bestaande product aan de eisen van deze tijd te worden aangepast. Hierbij kan gedacht worden aan het verbeteren en uitbreiden van de huidige fiets-, wandel-, skeeler- en ruiterpaden langs onder meer waterwegen. Bovendien kan het aanbod van de ondernemers geperfectioneerd worden, mits de overheid hier ruimtelijk op inspeelt.
Om de kwaliteit van de toeristische infrastructuur in Flevoland te verbeteren, is kwaliteit en diversiteit essentieel. RECRON pleit voor zonering van toekomstige recreatieve ontwikkelingen. Door concentratie van ontwikkelingen in zones wordt een aantrekkelijk recreatief netwerk in Flevoland geschapen. Binnen de recreatieve zones zijn er diverse mogelijkheden zoals het afstemmen van recreatief gebruik en ecologische waarden; als gebieden minder hoge natuurwaarden hebben, moet recreatief meer mogelijk worden gemaakt en andersom.

Het toeristisch-recreatieve aanbod in Flevoland is jaarlijks goed voor circa 1,8 miljoen overnachtingen en 6,3 à 6,4 miljoen dagtochten. "FLevoland heeft de laatste jaren veel mooie nieuwe voorzieningen gekregen, denk aan Aviodrome en nu het Nieuwland Erfgoedcentrum, toch moeten we blijven zoeken naar ruimte en mogelijkheden om de sector verder te ontwikkelen ", aldus Wouter de Waal, regiomanager RECRON Flevoland. Jaarlijks genereren toeristische en recreatieve activiteiten in Flevoland ongeveer 307 miljoen euro aan bestedingen. De meeste bestedingen komen terecht in de detailhandel, horeca, logies en entree.

RECRON is de brancheorganisatie voor recreatiebedrijven. Zij behartigt de belangen van ruim 1.700 recreatieondernemers. De RECRON-achterban bestaat uit: kampeerbedrijven, groepsac-commodaties, bungalowparken, dagrecreatie- en buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's en thermen. Gezamenlijk hebben zij een omzet van 5 miljard euro en bieden zij werkgelegenheid aan circa 60.000 mensen.


---------------------