Econcern nettowinst groeit naar 4.2 miljoen euro in 2004

22.06.2005 / 10:13 / Rubriek: Economie / Organisatie: Ecofys

Persbericht, 22 juni 2005

Econcern nettowinst groeit naar 4.2 miljoen euro in 2004

Econcern, de holding waartoe Ecofys, Ecostream, Evelop en Ecoventures behoren, heeft aangekondigd dat de nettowinst in 2004 is gegroeid naar 4.2 miljoen euro, bij een omzet van 35 miljoen euro. Deze resultaten tonen dat het gekozen business model van het commercialiseren van innovaties en het ontwikkelen van projecten zijn vruchten afwerpt.

Hoogtepunten 2004
Ad van Wijk, CEO: 'In 2004 vierde Econcern haar 20-jarige jubileum. Sinds de start in 1984 zijn we snel gegroeid, maar we zijn nog even gedreven om onze missie 'een duurzame energievoorziening voor iedereen' te realiseren. Ik ben er trots op dat ons bedrijf ideeën en concepten blijft bedenken en dat deze worden omgezet in concrete en tastbare producten die bijdragen aan een duurzame energievoorziening.' Deze gedrevenheid wordt geïllustreerd aan de hand van enkele belangrijke prestaties in 2004:
- Ecofys bouwde haar positie in de Europese emissiehandelsmarkt verder uit. Het bedrijf werkte aan en evalueerde verschillende nationale allocatieplannen, voerde emissiestrategie- en monitoringprojecten uit voor verscheidene multinationals, en hielp bij het opzetten van een carbon credit fonds in Duitsland.
- Ecostream bouwde een goed klantenbestand op in de zonne-energiemarkt voor agrarische bedrijven, maar kon niet ten volle profiteren van de sterk groeiende markt vanwege een tekort aan zonnepanelen.
- Evelop verkreeg alle vergunningen en startte met de bouw van de Groot-Zevert mestvergistingsinstallatie. De installatie werd in maart 2005 in gebruik genomen. Evelop verwacht in de komende jaren meer van dit soort biomassa-installaties te ontwikkelen.
- Innogrow leverde de eerste commerciële GeslotenKas(r) op in maart 2004. Na 9 maanden in bedrijf te zijn geweest was de productie van de GeslotenKas(r) al met 20% gestegen.
- Econcern sloot een overeenkomst om alle vergunningen en overige rechten van het Nederlandse offshore windpark Q7 over te nemen. Dit 120 MW windpark zal één van de twee eerste offshore windparken zijn die in Nederland worden gebouwd.

Strategie 2005-2010
In het afgelopen jaar werd ook de nieuwe Econcern strategie voor de periode 2005-2010 ontwikkeld. Ad van Wijk: 'De belangrijkste ontwikkelingen in de komende jaren zijn de reductie van broeikasgasemissies, energieprijsontwikkelingen en leveringszekerheid. Daarom verwachten wij 'double digit' groeicijfers in de internationale markt voor duurzame energie.' De Econcern strategie is gebaseerd op drie pijlers: 1) het leveren van duurzame energieoplossingen, 2) innovatief en marktgericht zijn en 3) een Europese speler zijn. 'Econcern wil blijven groeien als een bedrijf dat is gecommitteerd aan haar missie, met een stevige kennisbasis en innovatieve kracht, en door het leveren van reële duurzame energieoplossingen aan onze klanten in de Europese markt', concludeert Van Wijk.