Gemeente Hoorn


Aanmeldingstermijn voor spreekrecht inwoners in raadsvergadering verruimd

Persbericht d.d.: 21 juni 2005

Dankzij het spreekrecht kunnen inwoners van Hoorn een doelgerichte bijdrage leveren aan de beraadslaging in de gemeenteraad en in de raadscommissies. Wie van het spreekrecht gebruik wil maken, moet dat van tevoren melden. De aanmeldingstermijn voor het spreekrecht in de gemeenteraadsvergadering is onlangs verruimd van 48 uur naar 6 uur vóór aanvang van de vergadering. Wie in een commissievergadering het woord wil voeren over een onderwerp dat op de agenda staat, moet dit uiterlijk om 17.00 uur melden op de dag dat de vergadering gehouden wordt.

Spreekrecht in de raad
In de gemeenteraadsvergadering kunnen inwoners van Hoorn het woord voeren over onderwerpen die op de agenda van de raad staan. Zij krijgen hiervoor maximaal 5 minuten spreektijd. Het spreekrecht geldt niet voor:

* een besluit waartegen bezwaar of beroep openstaat of open heeft gestaan;

* benoemingen, keuzes of aanbevelingen van personen;
* een situatie waarin een klacht ex artikel 9.1 van de Algemene Wet Bestuursrecht kan of kon worden ingediend;
* onderwerpen van de lijst met ingekomen stukken.

Wie van het spreekrecht gebruik wil maken, dient dit uiterlijk 6 uur van tevoren aan de griffier kenbaar te maken. Dit kan telefonisch (252250), per e-mail (j.kamminga@hoorn.nl) of via een aanvraagformulier op de gemeentelijke website www.hoorn.nl. Het formulier is op te roepen via een hyperlink in het vergaderschema van de gemeenteraad.

Spreekrecht in de raadscommissies
Ook in de raadscommissies kunnen burgers het woord voeren. Indien het een onderwerp betreft dat niet staat geagendeerd, kunnen inwoners gebruikmaken van de publieksrondvraag. De maximale spreektijd voor de vragensteller is 3 minuten. Aanmelden voor de publieksrondvraag kan tot uiterlijk een kwartier voor aanvang van de vergadering, bij de commissievoorzitter of de commissiesecretaris. Burgers kunnen ook gebruikmaken van het spreekrecht en 3 minuten het woord voeren over onderwerpen die wel op de agenda van de commissievergadering staan, behalve als het gaat om een besluit waartegen bezwaar of beroep openstaat of open heeft gestaan. Na de eerste termijn van de commissie wordt de inspreker een tweede termijn van ten hoogste 2 minuten toegestaan. Wie van dit spreekrecht gebruik wil maken, dient zich uiterlijk 17.00 uur op de dag waarop de vergadering wordt gehouden aan te melden bij de griffie. Dit kan telefonisch (252250), per e-mail (j.kamminga@hoorn.nl) of via een aanvraagformulier op www.hoorn.nl. Het formulier is op te roepen via een hyperlink in de vergaderschema's van de raadscommissies.

---