Gemeente Heemskerk


Regels voor feesttenten en overkappingen tijdens kermis

HEEMSKERK Het college neemt binnenkort een besluit over alle beleid en regelgeving rond de kermis. Omdat voor horecaondernemers de tijd dringt, schept het college nu vast duidelijkheid over het onderdeel tenten en overkappingen.

Besloten is dat exploitanten van horecazaken tijdens de kermisdagen vergunning kunnen krijgen voor een tent of overkapping die in directe relatie staat met hun horecazaak. De twee feesttenten die traditiegetrouw in het centrum staan kunnen op dezelfde wijze worden geëxploiteerd. Er komt dit jaar geen extra feesttent bij op de openbare weg.

Wielerronde
Horeca-exploitanten mogen tijdens de kermisdagen een overkapping of tent plaatsen, die aansluit aan hun horecazaak. Tijdens de wielerronde mogen overkappingen worden geplaatst over de reguliere terrassen. De horeca-exploitanten moeten voor de tenten en/of overkappingen een vergunning aanvragen op grond van de APV en op grond van de Brandbeveiligingsverordening. De inrichting van de terrassen en tenten is in de vergunningen vastgelegd, inclusief objecten als meubilair, tappunten en containers.

Feesttenten
Het college heeft nog eens heel kritisch gekeken naar de feesttenten. Het ziet daarin eigenlijk geen goede oplossing voor de (verdere) toekomst. De volksfeesten zijn volgens de gemeente vooral bedoeld voor de eigen inwoners en ondernemers. Grote feesttenten met exploitanten van buiten Heemskerk passen daar niet goed bij. Daarbij beperken grote feesttenten ook te veel de mogelijkheden om delen van het centrum te reconstrueren. Voor de toekomst denkt de gemeente aan feesten voor de eigen bevolking in lokale cafés, die worden uitgebreid met een kleine tent of overkapt terras. Door tussenkomst van het Contact-secretariaat Horeca Heemskerk wordt voor de twee bestaande feesttenten op termijn vergunning verleend aan actieve Heemskerkse horecabedrijven. Het zal dan om bedrijven gaan waarmee de gemeente via het horecaconvenant een duurzame relatie onderhoudt.
De huidige exploitanten van de twee feesttenten in het centrum kunnen zich nu die periode heroriënteren en voorbereiden op een nieuwe situatie, of zich eventueel terugtrekken.

Parkeerterrein
Het gebied waar de huidige tenten staan wordt in verband met de sloop van het complex Nijman - de Jansheeren etc. opnieuw ontwikkeld. Het parkeerterrein krijgt wellicht een andere invulling. Het Burgemeester Nielenplein wordt opnieuw ingericht, zodat daar ook mogelijkheden ontstaan voor een horecabedrijf.
Vooruitlopend op deze ontwikkelingen is het niet raadzaam nu toestemming te verlenen voor het plaatsen van een feesttent op een andere locatie. Dit zal slechts een tijdelijke (wellicht eenmalige) situatie zijn en veel reacties uitlokken van de omwonenden. Bij de gemeente zijn al verschillende van dergelijke reacties binnengekomen. Daarnaast wordt door het plaatsen van extra tenten/overkappingen bij de bestaande horecabedrijven, de horecacapaciteit al uitgebreid. Er zullen zich veranderingen voordoen in de bezoekersstromen en in de verdeling van het aantal bezoekers over de verschillende accommodaties. Voordat extra capaciteit wordt gecreëerd door het plaatsen van een extra feesttent op de openbare weg, worden de ervaringen tijdens de komende kermisdagen afgewacht.