Gemeente Binnenmaas

's-Gravendeel en Binnenmaas gaan samen

Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft op dinsdag 21 juni besloten dat de (vrijwillige) fusie van 's-Gravendeel en Binnenmaas door kan gaan. GS zullen de minister en de Tweede Kamer vragen de samenvoeging in het belang van de beide gemeenten zo snel mogelijk te realiseren.

Daarmee komt een eind aan een lange onzekere periode. Het samengaan van de beide gemeenten was vier jaar geleden al ongeveer in kannen en kruiken, toen de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken er een stokje voor stak, omdat die fusie naar zijn opvatting te kleinschalig was. Een grootschalige herindeling leek de oplossing, totdat bij een referendum in de overige vier Hoeksche Waardse gemeenten bleek dat de bevolking daar helemaal niet op zat te wachten.

Dat was een reden om niet langer in termen van herindeling te denken, maar in samenwerking. Dit leidde tot het instellen van de Commissie Hoeksche Waard, die bepaalde bevoegdheden krijgt en van het eiland een krachtige en besluitvaardige regio moet maken. GS hebben nu het herindelingsvoorstel ingetrokken en de zogeheten arhi-procedure gestopt.