Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-085

Den Haag, 22 juni 2005

Ruim 5 miljard uitgegeven in nieuwe 10-jarige lening

Het Agentschap van het ministerie van Financiën heeft een nieuwe 10-jarige lening uitgegeven via een Dutch Direct Auction (DDA). De lening heeft een coupon van 3,25% en loopt af op 15 juli 2015 (lange eerste coupon). De vraag naar deze lening was erg groot. Het totale orderboek bedroeg bij sluiting circa 18 miljard euro. De toewijzing bedraagt 5,2 miljard euro op een prijs van 2,5 basispunten boven de Duitse referentielening.

De veiling is op 21 juni om 10.00 uur van start gegaan met een initiële spread guidance van 2,5 tot 5 basispunten ten opzichte van de Duitse Bund, die eveneens afloopt in juli 2015. De marketing van de DDA heeft bijgedragen aan een snelle start van de veiling. Al direct na opening werden veel biedingen ingelegd, waaronder een behoorlijk aantal op de maximum inleg van 250 miljoen euro. In iets meer dan 10 minuten was daardoor de omvang van het orderboek opgelopen tot 10 miljard euro, met de meeste inschrijvingen op 'at best' of op 2,5 basispunten. Als reactie hierop heeft het Agentschap de maximum inleg voor nieuwe en gewijzigde orders verlaagd tot 100 miljoen euro. Om 11 uur werd deze maximum inleg verder beperkt tot 75 miljoen euro. Ook werd de 'spread guidance' verkrapt tot een range van 2,5 tot 3 basispunten. Deze maatregelen werden genomen om alle beleggers voldoende kans te geven om biedingen in te leggen of te wijzigen en het proces soepel te laten verlopen. Dit soepele verloop werd verder ondersteund door een positief marktsentiment, samenhangend met stijgende obligatiekoersen. Om kwart over elf is de veiling gesloten. De omvang van het boek bedroeg op dat moment circa 18 miljard euro.

De cut-off spread is vastgesteld op 2,5 basispunten ten opzichte van de Duitse Bund, de ondergrens van de initiële spread guidance. Het toewijzingspercentage op deze spread bedraagt 60% voor zowel 'real money accounts' als 'trading accounts' (gelijke toewijzing). In totaal is 5,2 miljard euro toegewezen. Door de relatief grote vertegenwoordiging van 'real money accounts' op de cut-off spread krijgen zij 86% van het totale bedrag toegewezen. De overige 14% gaat naar 'trading accounts'. De toewijzing aan deze laatste groep draagt bij aan de liquiditeit van de bond na uitgifte.

De lening zal op woensdag 22 juni tussen 10.00 en 12.00 uur worden geprijsd. De prijs wordt bekend gemaakt door middel van een persbericht.