IWC tegen uitbreiding van wetenschappelijke jacht

22.06.2005 / 11:25 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Internat. dierenfonds - ifaw

(Den Haag/Ulsan, Korea 22 juni 2005) Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) is verheugd dat het voorstel van Japan om de jacht op walvissen voor 'wetenschappelijke' doeleinden op te voeren, tijdens de 57ste jaarvergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) verworpen is. Een resolutie tegen het voorstel van Japan, ingebracht door Australië, werd met een meerderheid aangenomen: 30 landen stemden voor, terwijl 27 landen tegen stemden en één land zich van stemming onthield.

Sinds de IWC in 1986 een verbod op de commerciële walvisjacht uitvaardigde, heeft Japan, onder het mom van de wetenschap, al meer dan 8000 walvissen gedood. Eerder dit jaar maakte Japan al plannen bekend om in het kader van de jacht voor 'wetenschappelijke' doeleinden twee maal zoveel walvissen te gaan doden als voorheen in de officieel beschermde wateren van de Zuidelijk IJszee, rondom de Zuidpool. Bovendien heeft Japan aangekondigd nu ook de jacht op Gewone vinvissen, potvissen en bultruggen te zullen openen.

Nederland heeft zich aan haar woord gehouden en tegen dit voorstel van Japan gestemd. Begin juni heeft minister Veerman in een brief aan de Tweede Kamer beloofd zich hard te maken voor 'sterke inperking van de wetenschappelijke jacht.'

'Deze uitslag is bemoedigend', zegt Marcel Bertsch, directeur van IFAW Nederland. 'De realiteit blijft echter dat, over een paar maanden opnieuw duizenden walvissen door Japan zullen worden gedood. De 'wetenschappelijke' jacht is commerciële jacht in een wel erg doorzichtige vermomming en is een belediging voor de moderne wetenschap. Gelukkig is het IWC hier niet ingetrapt'.

Het was vandaag voor de 41ste keer dat het IWC een resolutie van Japan heeft afgewezen ten aanzien van hun wetenschappelijke walvisprogramma. 'Het wordt tijd dat de Japanse regering het standpunt van de rest van de wereld en het IWC respecteert en stopt met de walvisjacht', aldus Marcel Bertsch.

Opm:

De volgende landen stemden tegen het voorstel van Japan : Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Chili, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Mexico, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oman, Panama, Portugal, San Marino, Slowakije, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De volgende landen stemden voor het voorstel van Japan : Antigua en Barbuda, Benin, Kameroen, China, Ivoorkust, Dominica, Gabon, Grenada, Guinea, IJsland, Japan, Kiribati, Korea, Mauritanië, Mongolië, Marokko, Nauru, Nicaragua, Noorwegen, Palau, Rusland, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Senegal, Suriname, en Tuvalu.

Einde

Noot aan de redactie:

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het:

IFAW, Bezuidenhoutseweg 225, Den Haag


- Yvette Brook, beleidsmedewerker tel. 070 335 50 11, gsm 06 12 991 703 E-mail: ybrook@ifaw.org

- Danielle de Lange, afd. Communicatie tel.070 335 50 11, e-mail : ddelange@ifaw.org.

Het IFAW is een internationale organisatie die als missie heeft het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te verschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie is te vinden op www.ifaw.nl.