Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

22 juni 2005

MINBZ: Van Ardenne en Organon willen samenwerken aan vergroten toegang tot voorbehoedmiddelen.

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking wil met Organon en een internationale ngo, die ervaring heeft met het beschikbaar stellen van voorbehoedmiddelen, een partnerschap sluiten. Dat heeft de minister gisteren tijdens een werkbezoek aan Organon in Oss bekend gemaakt.

Doel van dit partnerschap: in 2 of 3 landen, waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie heeft, het aanbod van voorbehoedmiddelen vergroten door distributie zowel in de stad als op het platteland; de variatie in het aanbod vergroten zodat er keuze is en de middelen moeten beschikbaar komen tegen een redelijke prijs. De komende maanden zullen het ministerie en Organon verder onderzoeken in welke landen dit partnerschap succesvol kan zijn. Gedacht wordt aan Ethiopië, Tanzania en Jemen.

Nederland vindt, daarin gesteund door de 25 EU-lidstaten, dat in aanvulling op de huidige Millennium Ontwikkelingsdoelen iedereen toegang moet krijgen tot sexuele voorlichting, voorbehoedmiddelen en moeder- en kindzorg voor 2015. Het beschikbaar krijgen van voorbehoedmiddelen is niet iets wat de overheid alleen kan, daarvoor zoekt minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking partners zoals Organon.

Op dit moment zijn voorbehoedmiddelen in de genoemde drie landen beperkt beschikbaar en worden ze veelal nog gratis verstrekt via de publieke gezondheidszorgkanalen (ziekenhuizen, dokterposten).

Om mensen in ontwikkelingslanden voor voorbehoedmiddelen niet voor altijd afhankelijk te maken van gratis verstrekking door donoren, is de inzet van een particulier bedrijf zoals Organon nodig om de commerciële markt voor voorbehoedmiddelen in arme landen te ontwikkelen;