Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
22 juni 2005

Minister Dekker wil meer prestaties van corporaties

Minister Dekker (VROM) wil dat corporaties meer prestaties leveren. Daartoe moet het intern toezicht verbeteren en de transparantie van hun investeringen vergroten. De minister wil specifieke economische en financiële prikkels om de corporaties aan te zetten tot meer activiteit. Daarnaast zal zij haar toezichtstaak met duidelijke sancties als sluitstuk van haar verantwoordelijkheid vormgeven. Minister Dekker ziet mogelijkheden voor uitbreiding van de werkzaamheden van corporaties, gezien de maatschappelijke opgaven en middelen van de corporaties, maar binnen grenzen. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Corporaties en gemeenten zouden op een vanzelfsprekende manier moeten gaan samenwerken. Minister Dekker gaat er vanuit dat gemeenten een heldere woonvisie opstellen vanuit de lokale woningbehoefte. Corporaties brengen vervolgens 'een bod' uit op de investeringen die ze daar willen gaan doen. Uiteindelijk moet dit leiden tot contracten met corporaties over huisvesting van specifieke doelgroepen, zoals ouderen en daklozen, nieuwbouw en stedelijke vernieuwing. Gemeente en corporatie zijn daarin contractpartners voor de minister. Mediaton kan een goed hulpmiddel zijn om het onderhandelingsproces tussen corporatie en gemeente te versnellen.

Haar eigen verantwoordelijkheid ziet de minister vooral als systeemverantwoordelijkheid. Zij wil de condities creëren om gemeenten en corporaties op een vanzelfsprekende manier samen te laten werken. Daarnaast ziet minister Dekker erop toe dat de lokale prestaties in lijn zijn met haar landelijke doelstellingen en let zij op de inzet van het vermogen. Zij stelt op macroniveau de doelen voor het huisvestingsbeleid vast, zoals aantallen nieuw te bouwen woningen. Het stelsel moet voor haar zoveel mogelijk uitgaan van stimulansen om dit te bereiken, met name door financiële prikkels. Landelijke toelating kan leiden tot meer concurrentie, maar de gevolgen voor de lokale binding wil de minister nog nader onderzoeken.

Werkzaamheden
Helderheid over de toegestane werkzaamheden van corporaties is volgens de minister nodig. Daarmee is beter te waarborgen dat corporaties hun vermogen voor maatschappelijke doelen inzetten. Allereerst gaat het daarbij om de kernactiviteiten van de corporaties: goede en duurzame huisvesting voor huishoudens die het moeilijk hebben en aanpakken van verslechterende wijken. Maar er is volgens minister Dekker meer mogelijk. Daarbij kijkt zij naar 'maatschappelijk vastgoed', zoals bijvoorbeeld verzorgingstehuizen.

Bij de werkzaamheden is essentieel dat - gezien ook de richtlijnen vanuit de EU - een gelijk speelveld ontstaat voor de verschillende partijen. Een duidelijke scheiding tussen kern- en commerciële activiteiten is daarvoor noodzakelijk. De minister wil verder dat corporaties winsten uit commerciële activiteiten weer voor maatschappelijke activiteiten inzetten.

Toezicht
Goed ondernemerschap gaat alleen samen met een professioneel intern toezicht. Minister Dekker wil dat Aedes vereniging van woningcorporaties en de Vereniging voor Toezichthouders in Woningcorporaties hiervoor bij de corporaties gaan zorgen. De minister bekijkt hoe de accountantscontrole direct relevante informatie voor het toezicht kan opleveren om zo de administratieve lasten te verminderen.

In laatste instantie zal de minister kunnen sanctioneren, desnoods bij de individuele corporatie. Sancties kan de minister uitdelen als corporaties niet presteren, zij het vermogen niet (goed) inzetten, of als sprake is van onrechtmatig handelen, financiële malversaties of wanprestaties. Minister Dekker benadrukt dat het hier gaat om een sluitstuk en zij met het nieuwe systeem voor corporaties niet verwacht hier veelvuldig gebruik van te maken.

Download:
Brief aan de Tweede Kamer: http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/kamerstukken/Wed22Jun20051043020200/DBO2005124534.doc

Zie ook:
Dossier Woningcorporaties: http://www.vrom.nl/woningcorporaties

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=20861 )