Gemeente Beuningen


Kleurscheiding in de glasbak

Om het glas dat in de glasbak terechtkomt optimaal te kunnen herverwerken, is het noodzakelijk dat een groot deel van al dat witte, groene en bruine glas op kleur gescheiden wordt.

Van alle verpakkingsglas is zo'n 60% wit glas. Wit glas kan uitsluitend worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen en/of zuiver witte scherven. Van gekleurd glas kan geen wit glas worden gemaakt. Een handvol gekleurde scherven in 1000 kilo wit glas is voldoende om ervoor te zorgen dat van deze partij geen wit glas meer kan worden gemaakt. Hoe geavanceerd de Nederlandse recyclers ook zijn, er is nog steeds geen techniek waarmee grote hoeveelheden scherven op een rendabele wijze op kleur gesorteerd kunnen worden. Het blijft daarom belangrijk dat zo veel mogelijk glas al op kleur gescheiden wordt ingeleverd: bruin bij bruin glas, groen, blauw en alle andere kleuren bij groen glas en wit bij wit glas.

Veel mensen denken dat het door hen zorgvuldig op kleur gescheiden glas bij het legen van de bak weer door elkaar wordt gegooid. Dit is niet zo. De betreffende inzamelvoertuigen zijn voorzien van een laadbak met tussenschotten. Wordt de glasbak boven zo'n type vrachtwagen geleegd, dan komen alle kleuren in aparte compartimenten terecht. Zo wordt op kleur gescheiden glas uit de glasbak ook keurig gescheiden bij de recyclingfabriek afgeleverd.