Gemeente Baarn

Keurmerk Veilig Ondernemen in winkelcentrum Baarn

Winkelcentrum Baarn gaat aan de slag met het Keurmerk Veilig Ondernemen. Op dinsdag 21 juni 2005 zullen alle betrokken organisaties een intentieverklaring ondertekenen om samen te werken aan het verder verbeteren van de veiligheid in het centrum van Baarn.

In het voorjaar van 2005 is een begin gemaakt met het Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebied ofwel kortweg KVO genoemd. Met dit keurmerk wordt gewerkt aan het verbeteren van de algehele veiligheid in het winkelgebied. Om dat te bereiken werken alle betrokkenen samen. Voor het project winkelcentrum Baarn zijn dat:


* Winkeliersvereniging Centrum Baarn

* Winkeliersvereniging De Brinkstrater

* Kamer van Koophandel

* Politie

* Brandweer

* Gemeente.

Het project wordt begeleid door een adviseur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Tot nu toe werd al door de winkeliers, politie en gemeente samengewerkt in de vorm van Samen Veilig Ondernemen. Deze werkwijze krijgt nu een vervolg met een meer integrale verbetering van de veiligheid. Om een bredere aanpak van de onveiligheid in het centrum te bereiken, is een verdergaande samenwerking vereist. Het KVO biedt daarvoor een goede methode, die in andere gemeenten in het land al tot verbeteringen heeft geleid.

De KVO-werkwijze houdt in dat eerst een inventarisatie wordt gemaakt van de huidige situatie. Daarbij wordt niet alleen naar de winkels afzonderlijk gekeken maar naar het totale winkelgebied. Ook worden enquêteformulieren uitgezet onder de winkeliers en worden winkelende bezoekers gevraagd naar hun mening.

Na het verzamelen van alle gegevens wordt een plan van aanpak opgesteld. Aan de hand van het plan van aanpak moeten maatregelen worden getroffen. De te treffen maatregelen kunnen heel uiteenlopend zijn. Zo kan het gaan om het treffen van voorzieningen aan of in de winkel om winkeldiefstal, inbraak of overvallen tegen te gaan of om de brandveiligheid te verbeteren. Ook het aanpakken van onveilige weggedeelten door het verbeteren van de straatverlichting kan een maatregel zijn.

Uiteindelijk zal dit alles leiden tot een certificering voor het gehele winkelgebied. Maar belangrijker nog is het bereiken van een fraai winkelgebied waar bezoekers graag komen en zich veilig voelen en waar de winkeliers prettig en veilig werken.

Om dit project officieel van start te laten gaan wordt op dinsdag 21 juni 2005 om 10.30 uur in de kantine van de brandweerkazerne door vertegenwoordigers van alle betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend. De intentieverklaring houdt in dat zij samen werken aan het KVO voor het winkelgebied van Baarn. Aansluitend gaan de ondertekenaars direct aan de slag. Zij maken een schouw van het centrum, waarbij naar alle goede en minder goede punten op het gebied van veiligheid wordt gekeken.

Inmiddels zijn ook al enquêteformulieren verspreid onder alle winkeliers. De formulieren worden in de loop van deze maand weer opgehaald door de vijf meldpunthouders; dit zijn winkeliers verspreid over de winkelstraten die aangiften van winkeldiefstal van omringende winkeliers verzamelen en doorgeven aan de politie. Daarnaast ondersteunen zij de andere winkeliers met vragen over veiligheid.

Verder staan nog een tweede schouw gepland tijdens een avondwinkelopenstelling en zullen leerlingen van de Hogeschool Utrecht op twee dagen in het winkelgebied bezoekers enquêteren. Dit zal op een zaterdag en een doordeweekse dag zijn.

Deze zomer worden alle verzamelde gegevens verwerkt en dit moet al snel resulteren in een plan van aanpak. Het streven is erop gericht het project voor het eind van dit jaar af te ronden. Daarna zullen alle partijen moeten blijven werken aan het op peil houden van de veiligheid in het centrum.