1e persbericht van woensdag 22 juni 2005

Eindhoven 22-06-2005 - Berichten uit de regio

Eindhoven: Automobiliste rijdt door na aanrijding

Op de Zeelsterstraat is dinsdag om 20.55 uur een 57-jarige Eindhovense vrouw aangehouden. Zij was op de Zeelsterstraat met haar auto tegen een geparkeerde auto gereden en daarna was ze verder gereden. De eigenaar van de geparkeerde auto ging achter haar aan en liet haar stoppen. Hij waarschuwde de politie, die zag dat de vrouw gedronken had. Zij kon niet blazen dus werd een bloedproef genomen. De vrouw moest haar rijbewijs inleveren. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Eindhoven: Man aangehouden na vernieling

Een 36-jarige man zonder vaste woonplaats is dinsdag om 23.25 uur op de Van Thienenlaan aangehouden. De man had de ruit van de toegangsdeur van een flat vernield. Het is niet duidelijk waarom hij dat heeft gedaan. Hij is ingesloten om dat uit te zoeken.

Eindhoven: Bestuurders leveren rijbewijs in na rijden onder invloed
* Dinsdag om 23.15 uur is op de Venstraat een 38-jarige Eindhovense automobilist aangehouden. De man had gedronken en blies een promillage van 1,75. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs is ingenomen.

* Op de Jan Hollanderstraat is woensdag om 3.50 uur een 23-jarige Eindhovenaar aangehouden. Politiemensen zagen hem op de Karel de Grotelaan twee maal door rood licht rijden. Toen ze hem een stopteken gaven ging hij er met hoge snelheid vandoor. Op de Jan Hollanderstraat stopte hij. De man gedroeg zich erg vervelend en hij verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij is uiteindelijk toch op het politiebureau terecht gekomen waar een ademanalyse mislukte. Er is een bloedproef genomen. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Eindhoven: Man aangehouden na poging diefstal

In zijn woning in Woensel is woensdag om 2.15 uur een 25-jarige Eindhovenaar aangehouden. Getuigen hadden hem en zijn auto gezien bij een inbraak in een auto op de Alard du Hamelstraat. Van de auto was een portierruit vernield en de motorkap stond open. De grill van de auto hing los. De man is voor verder onderzoek de cel ingegaan.

Helmond: Man aangehouden na huiselijk geweld

Dinsdag om 23.45 uur is in zijn woning een 42-jarige Helmonder aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn 18-jarige dochter heeft mishandeld. Hij had tijdens een ruzie enkele voorwerpen naar haar gegooid, en haar geraakt, en hij had haar keel dicht geknepen. De dochter deed aangifte. De man is voor onderzoek ingesloten.

Helmond: Automobiliste onder invloed zonder rijbewijs

Woensdag om 2.05 uur is op de Bakelsedijk een 30-jarige Helmondse vrouw aangehouden. Zij reed in een auto en had gedronken. De vrouw blies 1,3 promille. Zij bleek ook niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt voor beide overtredingen.

Nuenen: Inbraak

Tussen dinsdag 18.00 uur en woensdag 2.55 uur is ingebroken in een winkel aan de Parkhof. De toegangsdeur is opengebroken en uit de winkel worden sigaretten vermist. Het aantal is nog niet bekend.

Zuidoost Brabant: Actiedag openstaande boetes en vrijheidsstraffen

Politie bezoekt mensen die boete niet betaalden of een vrijheidsstraf moeten uitzitten

Vlak voor de grote zomervakantie organiseert Politie Brabant Zuid-Oost een regionale actiedag om mensen er toe te bewegen dat zij hun nog niet betaalde boete alsnog betalen. Mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, worden ook op die dag door de politie aangehouden en ingesloten.

De actie, Effe vangen: Wilt u genieten van de zon, betaal dan eerst uw bon geheten, heeft tot doel dat mensen hun boetes betalen of de hun opgelegde straf uitzitten.

Dergelijke pay day-acties, voor het eerst georganiseerd door Politie Brabant Zuid-Oost, zullen in de toekomst vaker plaatsvinden. Om de actiedag te doen slagen zijn er extra cellen beschikbaar en worden voldoende mensen ingezet. De acties hebben een preventieve uitwerking en de politie wil hiermee een signaal afgeven dat het onacceptabel is dat boetes niet betaald worden. Iedereen die nog een geldboete moet betalen of een vrijheidsstraf moet uitzitten kan op zon actiedag bezoek verwachten van de politie. Zij die nog een geldboete of een vrijheidsstraf hebben open staan zijn bekend bij politie en justitie.

Dagelijks werk

Het vorderen van openstaande boetes en celstraffen hoort bij het dagelijkse werk van politiemensen. Zo worden bij politiecontroles op straat ook de politiesystemen nagetrokken of mensen nog boetes of celstraffen open hebben staan. Het uiteindelijke streven is de stapel openstaande boetes en celstraffen zo veel mogelijk terug te dringen. Dat lukt niet altijd op korte termijn en daarom blijven vonnissen en geldboetes open staan. Politie Brabant Zuid-Oost krijgt jaarlijks ongeveer 7000 verzoeken van het Centraal Justitieel Incassobureau om boetes te innen of veroordeelden aan te houden.

Uiterst middel

Mensen die een bekeuring krijgen, ontvangen een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau met het verzoek te betalen. Wanneer zij niet betalen, wordt als uiterste middel de politie ingezet. Hetzelfde geldt voor openstaande vonnissen. Verdachten zijn niet altijd aanwezig in de rechtbank wanneer de uitspraak gedaan wordt. Na afloop krijgt de verdachte dan het verzoek zich te melden bij justitie. Gebeurt dat niet dan moet de politie de verdachte aanhouden en insluiten.