Groen!

Brussel, 22 juni 2005

Groen! wil dat overheid werk maakt van diversiteitsplannen

Adelheid Byttebier Groen! wil dat de Vlaamse, Brusselse en lokale besturen - maar evenzeer de private sector! - werk maken van diversiteitsplannen. Dergelijke plannen moeten toelaten meer kansen te bieden aan een aantal doelgroepen, zoals vrouwen, allochtonen, holebi's of sociaal achtergestelde groepen. Groen! meent dat het zopas goedgekeurde diversiteitsplan van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) daarbij als voorbeeld kan gelden."VLD-voorzitter Bart Somers raakt niet verder dan "allochtone meisjes worden achteruitgesteld" en "allochtone jongens willen niet werken". De VUB daarentegen bewijst dat het wel degelijk kan om diversiteit te beschouwen als een opportuniteit," zo stelt Brussels volksvertegenwoordiger Adelheid Byttebier (Groen!).

De VUB kiest er in haar diversiteitsplan uitdrukkelijk voor om de verscheidenheid in de samenleving positief te benaderen. Zowel op het vlak van haar studentenbeleid als wat betreft haar personeelsbeleid wil de universiteit gelijke kansen garanderen voor iedereen, zonder onderscheid op grond van geslacht, sociale of etnische afkomst, levensbeschouwing, seksuele geaardheid, leeftijd of handicap. Via deze benadering wordt de integriteit van elk individu gerespecteerd, met al zijn gaven en gebreken. Het uitgewerkte diversiteitsplan is gisterenavond goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de VUB. Concreet betekent dit dat vanaf het komende academiejaar extra inspanningen zullen worden gedaan om op de universiteit een omgeving te creëren waarbij iedereen gelijke kansen heeft om zichzelf te ontplooien en volwaardig te participeren. Daarbij wordt vooral gemikt op een reeks van doelgroepen: vrouwen, allochtonen, sociaal-economisch achtergestelde studenten, personen in een handicapsituatie, holebi's, internationale studenten, werkstudenten. "Voor elk van deze groepen worden de mechanismen geanalyseerd die een ongelijkheidssituatie produceren," zo stelt Brussels volksvertegenwoordiger Adelheid Byttebier (Groen!). "Dit goedgekeurde diversiteitsplan moet ervoor zorgen dat al deze groepen meer mogelijkheden krijgen. Dat moet resulteren in meer instroom en doorstroom van individuen uit deze doelgroepen aan de universiteit, zowel bij de studenten als bij het personeel. Om de vooruitgang van haar diversiteitsplan goed te kunnen volgen en te evalueren, ontwikkelt de VUB een meetinstrument."

Groen! roept de Vlaamse, Brusselse en lokale besturen op dit diversiteitsplan van de VUB als voorbeeld te nemen. Groen! heeft, in het kader van het Gelijke Kansenbeleid, de opmaak van diversiteitsplannen altijd verdedigd en gepropageerd. Het plan van de VUB is niet alleen een voorbeeld van hoe het moet, het is tegelijkertijd een voorbeeld dat hét kan. Laat de Vlaamse en Brusselse overheid zich inspireren door dit diversiteitsplan en zelf in deze een voorbeeldrol opnemen. Ook de private sector is bij dit voorbeeld gebaat: als een onderwijsinstelling als de VUB voor zowel personeel als "klanten" (studenten) een dergelijke inspanning kan leveren, dan kunnen ondernemingen dat ook. Dat bijvoorbeeld mensen met een handicap of allochtonen aan de universiteit kunnen studeren is een goede zaak. Maar ze moeten later ook eerlijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt. "Allochtonen of mensen met een handicap raken vandaag hooggeschoold omdat instellingen als de VUB daar werk van maken. Maar allochtone hooggeschoolden hebben nog steeds moeilijkheden om aan de bak te geraken. Zolang bedrijven de opportuniteit van diversiteit niet inzien, of niet willen inzien, zal dat niet veranderen. Diversiteitsmanagement is niet enkel belangrijk voor de doelgroepen zelf, maar ook voor de overheden en voor de bedrijven. Zij kunnen een potentieel aanboren van deskundige en ervaren werknemers dat ze anders, niet of moeilijker zouden bereikt hebben. Misschien kan Bart Somers daarover eens nadenken," aldus nog volksvertegenwoordiger Adelheid Byttebier.