FNV

Nederland verdient beter

WAO-akkoord is gemiste kans

De regeringspartijen hadden na jaren de WAO eindelijk eens goed kunnen regelen. Met het akkoord van dinsdagnacht, hebben ze deze kans laten schieten. Aldus de FNV-reactie in FNV e-Magazine van 22 juni.

De regeringsfracties hebben met het nachtelijke akkoord over de uitvoering van de nieuwe WAO een "historische kans" laten lopen om na jaren van discussie eindelijk eens een helder en uitvoerbaar stelsel in de steigers te zetten.

Dat zegt FNV's vice-voorzitter Ton Heerts nu duidelijk is dat de coalitie de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten eerst aan het UWV wil over laten om er een jaar later weer de verzekeraars bij te halen.

"Het kabinet kan zich op de borst kloppen dat ze eruit zijn, maar het akkoord is ook het recept voor een hele hoop gedoe over de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van het stelsel. De Kamer moet daar vandaag bovenop gaan zitten. Ik wil garanties."

Heerts wijst erop dat zowel vakcentrales als werkgevers in de SER voorstander zijn van private uitvoering van de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

"Werkgevers kunnen dan voor de hele keten van preventie, loondoorbetaling en reïntegratie contracten sluiten met een verzekeraar. Reken maar dat die de werkgever achter de broek zit als die een zooitje maakt van het verzuimbeleid. In het plan van het kabinet draait de gemeenschap weer eerst voor de kosten op."

De FNV-voorman zegt verder dat het voor hem geen uitgemaakte zaak is, dat werknemers ook WAO-premie gaan betalen voor een "halfslachtige" oplossing. "Het UWV heeft miljarden aan overschotten in kas. Die moeten terug naar de premiebetaler."

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsvoorstel.


* Lees het hele FNV e-Magazine

22 juni 2005
FNV e-Magazine 22 juni 2005.htm