Gemeente Den Haag

juni 2005
Amerikaanse ambassade over vijf jaar op locatie 'Windhondenrenbaan' (21 juni)

Gezien alle reacties op de locatie Clingendael, lijkt de Windhondenrenbaan aan de Benoordenhoutseweg de beste plek voor de nieuwe Amerikaanse ambassade. Een tweede optie is het terrein van Rugbyclub HRC aan het Theo Mann-Bouwmeesterpad. Dat is de gezamenlijke conclusie na gesprekken tussen burgemeester Deetman en de Amerikaanse ambassadeur C.F. Sobel. Een verhuizing naar de eerder geopperde locatie Clingendael is hiermee definitief van de baan. De verhuizing moet uiterlijk in 2010 een feit zijn. Tot die tijd blijft de ambassade gevestigd aan het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag.

Het Haagse college van b&w heeft inmiddels ingestemd met de Windhondenrenbaan als beoogde nieuwe locatie voor de Amerikaanse ambassade. Het terrein van HRC komt pas in beeld als de Windhondenrenbaan, na uitwerking van de plannen, alsnog ongeschikt blijkt. De gemeente Den Haag brengt alle betrokkenen en de omwonenden van het Voorhout, Clingendael, de Windhondenrenbaan, en het terrein van rugbyclub HRC per brief op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. Zodra een definitief akkoord is bereikt over verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar de huidige Windhondenrenbaan aan de Benoordenhoutseweg, gaat de gemeente voor de windhondenclub op zoek naar een nieuwe plek.

Verdere besluitvorming
Woensdag 22 juni komt de verhuizing van de Amerikaanse ambassade aan de orde in de vergadering van de raadscommissie voor Veiligheid en Bestuur (aanvang: 19.30 uur). Donderdag 23 juni beslist de gemeenteraad over het nieuwe locatievoorstel van burgemeester en wethouders (aanvang: 14.00 uur). Beide vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis, bezoekadres: Spui 70. De vergaderingen zijn overigens live te volgen op Den Haag TV en via de internetsite http://politiek.residentie.net.

De Windhondenrenbaan ligt overigens op het grondgebied van de gemeente Wassenaar, maar het gebied is wel eigendom van de gemeente Den Haag. Geeft de Haagse gemeenteraad groen licht voor nieuwbouw van de Amerikaanse ambassade op de Windhondenrenbaan (principebesluit), dan worden de bouwplannen nader uitgewerkt. Pas daarna kan een begin worden gemaakt met de besluitvorming over de bouwvergunning, uiteraard compleet met alle gebruikelijke inspraakprocedures. Dat valt primair onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Wassenaar en de provincie Zuid-Holland.

Lange Voorhout
Vanwege ruimtegebrek in het huidige ambassadegebouw aan het Lange Voorhout zijn de Amerikanen op zoek naar een groter onderkomen. Bovendien is ook de gemeente Den Haag voorstander van een verhuizing omdat daarmee een eind komt aan de ongewenste beveiligingssituatie aan het Lange Voorhout. De strenge veiligheidsmaatregelen op die plek blijven overigens tot de verhuizing van de ambassade noodzakelijk. Wel is er momenteel overleg tussen de gemeente en de ambassade over de mogelijkheid om de veiligheidsmaatregelen een beter aanzien te geven. Oorspronkelijk gaven de Amerikanen voor een nieuwe ambassade de voorkeur aan de locatie Clingendael. Nu blijkt dat daar onder bewoners en in de gemeenteraad geen draagvlak voor is, lijkt de Windhondenrenbaan voor zowel het college van b&w als de Amerikaanse ambassade de meest geschikte locatie en is het HRC-terrein een tweede optie. Andere locaties, waaronder diverse door gemeenteraadsleden en bewoners geopperde suggesties, zijn om uiteenlopende redenen niet haalbaar.