Gemeente Den Haag

juni 2005
Ontwerp woontoren Wijnhavenkwartier klaar (21 juni) Het definitief ontwerp voor de Woontoren in het Wijnhavenkwartier is deze maand afgerond door Bouwfonds MAB & Haag Wonen Kristal. In de Woontoren is ruimte voor 243 woningen. Er komen 125 sociale huurwoningen en 118 woningen in de marktsector. Het Wijnhavenkwartier is onderdeel van de totale vernieuwing van het Haagse centrum: Den Haag Nieuw Centrum. De stad krijgt een grote impuls met deze plannen.

De vele nieuwe functies verlevendigen en verbeteren het gebied aanzienlijk. De combinatie van wonen, de nieuwe ministeries en meer variatie in de woningen en voorzieningen zijn goed voor het centrum. Een snelle realisatie van de plannen is voor velen essentieel: voor de stad, die completer en veelzijdiger wordt, voor de (nieuwe) ondernemers in en rond het Wijnhavenkwartier, voor de medewerkers van de ministeries en voor de nieuwe bewoners.

Na de uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan Wijnhavenkwartier, die wordt verwacht in augustus/september van dit jaar, wordt de aanvraag voor de bouwvergunning van de Woontoren ingediend. Voor de 143 voormalige bewoners van de Zwarte Madonna, die terug willen keren in de Woontoren, komt daarmee hun nieuwe huisvesting steeds dichterbij. De gemeente blijft zich inzetten voor de 17 resterende bewoners van de Zwarte Madonna goede vervangende woonruimte te vinden.Naar verwachting wordt de Zwarte Madonna eind 2005 leeg opgeleverd. Dan kan worden begonnen met de sloopwerkzaamheden, die ongeveer acht maanden gaan duren.